3-го квітня відбулася зустріч лідерів громадських організацій та депутатів місцевих рад, яка була ініційована Громадським рухом «Український вибір» у рамках проекту «Українська Федерація».

Темою обговорення стали перспективи розширення повноважень місцевого самоврядування на Тульчинщині. Мета організаторів - зрозуміти, наскільки питання федералізації актуальне і як люди розуміють його на місцях. Якщо говорити про різницю між федеративним і унітарним децентралізованим устроєм держави, то федеративний передбачає економічну автономію у регіонах і представництво їх у Раді федерації (як, наприклад, у Росії). А в унітарній системі навпаки: держава направляє своїх представників у регіони у вигляді обласних адміністрацій.

Модератор зібрання Сергій Годний акцентував увагу учасників на прагненні Руху «Український вибір» сприятиме створенню в державі передумов реалізації положень ст.5 Конституції України, яка декларує, що «єдиним джерелом влади в Україні є народ». Обговорюючи цю ідею, учасники зустрічі висловили чимало думок, які об'єднує одне: принцип формування державної політики потребує кардинального перегляду.

 
 
Одним із ключових напрямів роботи Руху є боротьба з корупцією, реалізація механізму проведення місцевих референдумів, становлення справедливого судочинства.

Нагадаємо, Громадський рух «Український вибір» виступає за федералізацію країни. На думку активістів Руху, федеративний устрій держави здатний стати основою для подальшої модернізації економіки країни і згладити гострі кути протиріч між східними та західними регіонами.

Спасибі за Вашу активність, Ваше питання буде розглянуто модераторами найближчим часом

237