Завідуюча відділенням кліматичних досліджень і довгострокових прогнозів погоди Українського науково-дослідного інституту гідрометеорології Вазіра Мартазінова розповіла, чому в Україні пройшли настільки рясні снігопади.

Пояснюючи причини аномального березневого снігопаду, Мартазінова зазначила, що в атмосферній циркуляції існують так звані мінливі «смуги тепла».

«Це не що інше, як викид тепла з надр землі. Коли ця смуга закривається, циклон звільняється і починає рухатися. Існують як рухомі, так і стійкі циклони. Останні, які розташовуються уздовж смуг тепла, блокують рухомі.
Що було в дні снігопаду? Циклон з півдня пройшов всю територію України і дійшов до сходу, де дуже потужна смуга тепла, яка його і заблокувала. Тому й виявилося, що вся Україна була піддана його впливу», - сказала вона.

Між тим, за словами експерта, влітку варто очікувати як сильних злив, так і посушливих днів.

«Протягом усього літа буде зберігатися нестійкий температурний режим. Будуть як сильні зливи, так і дуже спекотні дні. Як правило, спекотні дні зберігаються переважно на сході України, в той час як західна частина країни «плаває». Така кліматична ситуація склалася вже давно і збережеться надалі. Це наш сучасний клімат», - зазначила метеоролог.

Що стосується подальших зим, то, на думку Мартазинової, «будуть повторюватися зими з великими морозами. Подібні снігопади повторяться. Відповідно, до них треба готуватися», - резюмувала вона.
Нагадаємо, у минулі вихідні в Києві була оголошена надзвичайна ситуація через аномальний снігопад.

Голова Державної служби з надзвичайних ситуацій Михайло Болотських заявив, що внаслідок танення снігу підтоплення територій можливі в 11 областях України та в місті Києві.

Тетяна Мацур,

Спасибі за Вашу активність, Ваше питання буде розглянуто модераторами найближчим часом

2722