Сумська міська рада на сесії 27 березня вирішила запровадити практику використання прапора Європи під час святкування на території міста державних та інших свят.

Про це йдеться в рішенні міськради, за яке проголосували 52 депутати при мінімально необхідних 39.

Проект рішення виніс на сесію депутат Сумської міськради від фракції «Рідне місто», директор Центру досліджень регіональної політики Олександр Хоруженко.

За його словами, він домовився про присутність на сесії послів Великобританії та Швеції, але в суботу через снігопади їхній візит був скасований.

«У Сумах створимо прецедент офіційного використання прапора Європи поряд з державним прапором України. Сподіваюся, що цю практику підхоплять інші міста, а може, і на державному рівні», - заявив депутат.

За його словами, жодних правових розбіжностей немає: містам, за процедурою, значно легше використовувати цей прапор, ніж на державному рівні, передають «Українські новини».

Уряд може використовувати цей прапор тільки після підписання угоди про асоціацію або окремої угоди про використання прапора, а громада в особі міськради може прийняти це рішення тільки на підставі угоди між Єврокомісією та Радою Європи про використання символіки Євросоюзу третіми сторонами.

Хоруженко зауважив, що при цьому необхідно виконувати нескладні правила: прапор повинні використовувати люди і країни, які асоціюють себе з європейськими цінностями; символіка не повинна використовуватися в комерційних цілях і т.д.

При дотриманні цих правил отримувати спеціальний дозвіл Єврокомісії на використання прапора не потрібно.

Під час обговорення рішення відбулася бурхлива дискусія. Проти рішення виступили фракції Партії регіонів і Комуністичної партії.

Представники ПР заявили, що ця ініціатива на часі, а комуністи заявляли, що вивішування прапора Європи 9 травня є блюзнірством і неповагою до пам'яті дідів, які воювали, оскільки, за їхніми словами, під час війни велика частина Європи воювала за фашистську Німеччину.

За рішення виступили 2 найбільші фракції міськради - «Батьківщина» і «Рідне місто», а також мер Сум Геннадій Мінаєв.

Спасибі за Вашу активність, Ваше питання буде розглянуто модераторами найближчим часом

276