Таких снігопадів, які пройшли по території України 22-23 березня, не спостерігалося за всю історію метеорологічних спостережень. Про це, як передає кореспондент ForUm’y, у ході брифінгу заявив директор Українського гідрометеорологічного центру Микола Кульбіда.

«Хотілося б зазначити, що у Києві випала така кількість опадів, яка взагалі ніколи не фіксувалася за період метеорологічних спостережень. Не тільки у березні, а й протягом зимових періодів взагалі, починаючи з 1881 року», - сказав він.

За словами Кульбіди, у столиці за добу випало 50 мм снігу, у той час як, наприклад, у 1900 р. найбільша кількість опадів випала 3 березня і склала 32,5 мм; в лютому 1970 р. за добу випало 33,8 мм , у січні 1960 - 31,7 мм снігу.

«Протягом 22 березня у Києві випало 9 мм опадів, а за ніч з 22 на 23 березня до 08:00 кількість опадів становила вже 41 мм. Такого в історії метеоспостережень взагалі ніколи не фіксувалося», - підкреслив він.

Також рекордним був ріст сніжного покриву у північних областях України, де за добу він виріс з 30 до 52 мм. Найбільше снігу випало у Ромнах Сумської області - 79 мм.

Директор Гідрометцентру зазначив, що величезна кількість снігу була не єдиною проблемою.

«До цього додалося замерзання крижаного дощу на дротах і деревах і ожеледь на дорогах, яка в основному спостерігалася в Полтавській області, а також у Сумській, Черкаській, Дніпропетровській, Запорізькій, Одеській, Миколаївській і Херсонській.

Крім того, на території південних областей та АР Крим спостерігалося прискорення сили вітру до ураганної - 25-28 м/с, в Алушті - до 30 м/с.

«Таким чином, сильні, тривалі хуртовини і штормові вітри призводили до того, що зусилля, витрачені на прибирання, нівелювалися наступними переметами снігу», - сказав Кульбіда.

Як раніше повідомляв ForUm, циклон залишив територію України і істотних опадів більше не очікується.

Спасибі за Вашу активність, Ваше питання буде розглянуто модераторами найближчим часом

429