Поліпшенню ситуації з атмосферними викидами в Україні може допомогти лише перехід на європейські стандарти в даній області. Про це в коментарі кореспондентові ForUm'у заявила завсектором прикладних проблем екологізації економіки Інституту проблем ринку та економіко-екологічних досліджень НАНУ Тетяна Галушкіна.

«Впоратися з викидами непросто. Так, в останні роки Україна стала переходити на європейські стандарти автомобільного палива, це немаловажний - але тільки частковий захід. Тим більше що виробники палива далеко не завжди витримують заявлений рівень якості. На різних великих заводах теж є екологічні програми, часом непогані, але і цього мало. Я впевнена, що поліпшенню ситуації сьогодні може комплексно і масштабно допомогти тільки перехід на європейські стандарти в області атмосферних викидів у контексті Угоди про асоціацію з Євросоюзом», - зазначила вона.

У свою чергу виконавчий директор Фонду розвитку екологічних та енергетичних ринків Вадим Дюканов впевнений, що при нинішньому міжнародному поділі праці викиди в атмосферу в Україні завжди будуть вищі.

«Закони фізики не дозволяють нам організувати безвідходне виробництво, це зрозуміло. З іншого боку, виробництво - це видобуток і збагачення залізної руди, виплавки чавуну і сталі, виробництво прокату і т.д. Або виробництво з українського металу різного устаткування чи автомобілів в країнах Європи та Азії. Або виробництво електроніки і програмного забезпечення, які поряд з автомобілями імпортує Україна. Очевидно, що при такому міжнародному поділі праці викиди в атмосферу в Україні завжди будуть вищі, а тривалість життя нижча», - заявив він.

Експерт нагадав, що 20 років тому Україна успадкувала від СРСР «брудну» структуру економіки, але через низку причин не змогла піти по «чистому» шляху розвитку, як це зробили Малайзія або Сінгапур. «Втім, світова фінансово-економічна криза і пов'язане з ним падіння попиту на продукцію нашої головної «валютодобувної» галузі - металургії - дає нам шанс. Наприклад, переорієнтувати нашу економіку на експорт сільськогосподарської продукції, попит на яку в умовах зростання народонаселення і скорочення світових площ, придатних для вирощування тієї ж пшениці», - зазначив Дюканов.

За його словами, це дозволить Україні хоч якось змінити структуру нашої економіки і зробити її «чистішою». «Перспектива швидкозростаючих світових аграрних ринків зацікавила наших олігархів, тому останнім часом можна спостерігати відтік інвестицій з гірничодобувного сектора. Очевидно, що це призведе до зміни структури забруднення навколишнього середовища в Україні: атмосферне повітря на південному сході країни стане трохи чистішим, а забруднення поверхневих і ґрунтових вод в основних аграрних районах зросте», - підсумував фахівець.

Як раніше повідомляв ForUm, Президент України Віктор Янукович заявив, що українці, які проживають на екологічно забруднених територіях, матимуть законодавчий захист.

Аліна Єремеєва, Андрій Боярунець,

Спасибі за Вашу активність, Ваше питання буде розглянуто модераторами найближчим часом

172