Інтронізація Папи Римського Франциска відбудеться сьогодні у Ватикані. На урочисту церемонію сходження на престол нового понтифіка прибудуть делегації зі 132 країн, у тому числі глави 34 держав, повідомив офіційний представник Святого престолу Федеріко Ломбарді.

Архієпископ Буенос-Айреса, 76-річний Хорхе Маріо Бергольо був обраний 266-м Папою Римським на конклаві, який відбувся у Сікстинській капелі у Ватикані 12 і 13 березня. Вперше в історії Римо-католицької церкви понтифіком став не європеєць і єзуїт, який також вперше прийняв папське ім'я Франциск.

Під час інтронізації Папи Римського будуть вручені символи папської влади - вовняна єпитрахиль і виконаний із позолоченого срібла «перстень Рибалки», на якому зображений перший єпископ Рима Святий Петро з ключами.

Взяти участь в інтронізації в Італію прибули глави багатьох держав, у тому числі президент Аргентини Крістіна Кіршнер, яка стала першим іноземним лідером, якого прийняв Папа Римський Франциск після свого обрання, передають РІА «Новости».

Крім того, на церемонії у Ватикані будуть присутні багато коронованих осіб, державні лідери і керівники міжнародних організацій, зокрема, віце-президент США Джо Байден, канцлер Німеччини Ангела Меркель, голова Єврокомісії Жозе Мануель Баррозу і президент Італії Джорджо Наполітано. Місцеві спостерігачі звертають увагу на той факт, що у Рим приїде також президент Зімбабве Роберт Мугабе, незважаючи на те, що 89-річному лідерові африканської країни закритий доступ у ЄС.

Вся зона навколо Ватикану на час проведення інтронізації, що розпочнеться о 09:30 за місцевим часом, буде оточена. За попередніми оцінками, загальна кількість паломників, які прибудуть на інтронізацію до Рима, досягне мільйона чоловік.

Як раніше повідомляв ForUm, новим Папою Римським обраний аргентинець, архієпископ Буенос-Айреса Хорхе Маріо Бергольо.

У першому і другому турах голосування конклав не зумів обрати нового Папу Римського.

Необхідність у виборах нового понтифіка виникла після того, як папа Римський Бенедикт XVI оголосив про своє зречення. Він склав свої повноважень 28 лютого 2013 року.

За дорученням Президента Віктора Януковича на церемонії інтронізації новообраного Папи Римського Франциска 19 березня ц.р. у Ватикані Україну представлятиме віце-прем'єр-міністр Костянтин Грищенко.

Спасибі за Вашу активність, Ваше питання буде розглянуто модераторами найближчим часом

530