Декілька тисяч людей вийшли вчора на демонстрацію проти прем'єр-міністра Угорщини Віктора Орбана, який проходив у центрі Будапешта.

Акція, спочатку запланована на 15 березня, була перенесена на два дні через сильний снігопад. Організатором її став рух Milla («Мільйон за свободу угорської преси»), що виник на початку 2011 року.

За даними AFP, 17 березня на вулиці вийшли близько чотирьох тисяч осіб, за оцінками Reuters - близько трьох тисяч. Між тим, згідно зі статистикою на 2012 рік, все населення Будапешта складає близько 1,7 мільйона чоловік.

Віктор Орбан, який у 2010 році повторно зайняв посаду прем'єр-міністра, є лідером правлячої партії «Фідес» (Fidesz), яка ініціювала зміну основного закону країни. Останні, четверті за рахунком, поправки до конституції, були прийняті угорським парламентом 12 березня. Вони припускають, серед іншого, скорочення повноважень Конституційного суду, який тепер зможе оцінювати тільки саму процедуру внесення нових змін до конституції, не враховуючи їх змісту, пише «Lenta.ru».

Крім того, поправки передбачають заборону на розміщення в ході передвиборчих кампаній політичної реклами в недержавних ЗМІ, а також вводять обмеження на студентські стипендії.

Нові поправки зазнали критики як з боку угорської опозиції, яка оголосила їх такими, що підривають основи демократії, так і Конституційного суду країни. Проти висловили також представники Євросоюзу, США, в тому числі Рада Європи, яка захищає права людини. Орбан, у свою чергу, звинуватив Євросоюз у втручанні у внутрішні справи країни.

Нова конституція, також прийнята за ініціативою правлячої партії, набула чинності 1 січня 2012 року, викликавши критичні зауваження з боку опозиції і ЄС.

Спасибі за Вашу активність, Ваше питання буде розглянуто модераторами найближчим часом

385