Китай уперше після закінчення холодної війни увійшов до п'ятірки найбільших у світі експортерів основних видів звичайних озброєнь, зайнявши в списку п'яте місце і змістивши з нього Великобританію, говориться в доповіді Стокгольмського міжнародного інституту дослідження проблем світу СІПРІ.

У доповідь увійшли дані про постачання основних видів звичайних озброєнь і військового обладнання в період з 2008 по 2012 роки.

Очолюють п'ятірку найбільших постачальників озброєння як і раніше США (30% у частці глобального експорту зброї), далі, як і в попередньому рейтингу, йдуть Росія (26%), потім - Німеччина (7%), Франція (6%) та Китай (5%).

Склад п'ятірки "лідерів" змінився вперше за останні 20 років. При цьому вперше з 1950 року в першій п'ятірці немає Великобританії.

«Підйом Китаю обумовлений, в першу чергу, великими придбаннями зброї Пакистаном», - наводяться в повідомленні для преси пояснення директора програми СІПРІ щодо постачання зброї Пола Холтома. Він зазначив, що низка недавніх угод показує, що Китай починає заявляти про себе, як значимий постачальник зброї.

Майже половина (47%) глобального імпорту основних видів звичайних озброєнь припала в період з 2008 по 2012 роки на країни Азії і Океанії. П'ятірку найбільших імпортерів зброї очолила як і колись Індія (12% у частці світового імпорту), за нею йде Китай (6%), Пакистан (5%), Південна Корея (5%) і Сінгапур (4%).

Близько половини (45%) експортних поставок США були здійснені в країни Азії та Океанії, за ними слідує Близькосхідний регіон (27%). У поставках США переважають різні повітряні судна, на частку яких припадає 62% поставок.

За даними СІПРІ, велике місце займають літаки і вертольоти і в російському експорті - 46%, частка ракетної зброї склала за минулий період 20%.

Близько 65% російського експорту з 2008 по 2012 роки припало на країни Азії та Океанії, на другому місці - країни Африки (17%), замикає трійку Близький Схід (9%). Російське озброєння йде, головним чином, в Індію (35% загального експорту озброєнь Росії), Китай (15%), Алжир (14%), В'єтнам (6%).

Як пояснили РІА «Новости» в СІПРІ, є російське озброєння і в Сирії. Понад п'ять років Росія залишається найбільшим постачальником основних видів озброєнь у Сирію, і, за даними СІПРІ, в загальному сирійському імпорті російська частка складає 71%. У російському ж експорті поставки Сирії становлять 3%.

Опубліковані в понеділок дані увійдуть до щорічника «СІПРІ-2013», черговий номер якого буде представлений у червні.

У базу даних щодо постачань зброї включена наявна інформація за всіма міжнародними поставками основних видів звичайних озброєнь, включаючи продажі, подарунки та ліцензійне виробництво. Дані відображають обсяги поставок без урахування фінансової складової угод.

Стокгольмський міжнародний інститут дослідження проблем миру СІПРІ був заснований у 1966 році і є незалежним аналітичним центром, що займається дослідженнями конфліктів, озброєнь, контролю над озброєнням та роззброєнням.

Спасибі за Вашу активність, Ваше питання буде розглянуто модераторами найближчим часом

326