Оператор українських АЕС НАЕК «Енергоатом» буде виконувати контрактні зобов'язання із закупівлі ядерного палива виробництва американської компанії Westinghouse до 2015 р., незважаючи на проектно-конструкторські недоробки, виявлені в ході експлуатації цього палива на 2 і 3 енергоблоках Південноукраїнської АЕС. При цьому схема кваліфікації палива Westinghouse може бути змінена. Таку думку висловила провідний науковий співробітник відділу енергетичної та ядерної безпеки Національного інституту стратегічних досліджень України Ольга Кошарна.

«Я думаю, що перспективи у Westinghouse є. У нас контракт до 2015 року. Можливо, буде трошки змінена схема кваліфікації цього палива, графік буде змінено, але перспектива, я думаю, є», - сказала вона.

Експерти констатують брак інформації про безпеку палива Westinghouse, пов'язаний з тим, що результати роботи спеціальної міжурядової комісії з розслідування інциденту на Південноукраїнській АЕС досі не оприлюднені. «Це питання дуже заполітизоване. Я не можу зробити власний висновок, тому що немає ще рішення комісії, яка була створена ще кілька місяців тому, за рішенням даного питання», - зазначив в.о. директора Інституту фізики твердого тіла і матеріалознавства ННЦ ХФТІ Віктор Воєводін.

На думку доцента кафедри АЕС Одеського національного політехнічного університету Олега Зотєєва, якість палива Westinghouse є сумнівною, а рішення про його експлуатацію на українських АЕС є політично вмотивованим. «Було прийняте політичне рішення про закупівлю палива у американців. У підсумку отримали інцидент з деформацією палива на ПУАЕС. Чому? Матеріал, із якого зроблений каркас паливної збірки і оболонки ТВЕЛів, повинен пройти відповідну термомеханічну обробку. Технологія цієї обробки є know-how російських виробників, і американці цього не знали. Тому вийшло, що вони виготовили гарний макет збірки, який не працездатний у тривалому інтервалі експлуатації», - вважає експерт.

Пошкодження дистанціонуючих решіток паливних касет Westinghouse було виявлене у ході планової ремонтної кампанії 2012 р. на енергоблоках №2 та №3 Південноукраїнської АЕС. Збиток НАЕК «Енергоатом» оцінюється експертами в більш ніж 100 млн дол США. Для розслідування інциденту була створена міжвідомча комісія, оприлюднення результатів роботи якої не раз переносилося.

Нагадаємо, що раніше глава Державної інспекції ядерного регулювання України Олена Миколайчук заявила, що причиною інциденту з паливом Westinghouse на Південноукраїнській АЕС стали «проектно-конструкторські недоробки, виявлені в процесі планового перевантаження активної зони блоку №2 ПУАЕС і підтверджені при наступній вивантаженні касет на блоці №3».

Спасибі за Вашу активність, Ваше питання буде розглянуто модераторами найближчим часом

312