Створення музею у Чорнобильській зоні - це справжня дурість. Про це в коментарі ForUm'у заявив директор Київського еколого-культурного центру України Володимир Борейко.

«Громадські організації, які хочуть, щоб на місці Прип'яті був музей, повинні, напевно, взяти підручники хімії і фізики за 8-й клас і прочитати, що період розпаду багатьох радіоактивних елементів - цезію, стронцію і т.д. дорівнює сотням тисяч років», - сказав він.

За словами Борейка, через сто тисяч років дія радіації буде всього лише вдвічі менша. Через двісті тисяч років вона буде в чотири рази менша.

«Тому ця зона, по суті, існуватиме вічно», - пояснив експерт.

На його думку, міркувати про перспективи Чорнобиля - це від лукавого.

«Можна привести приклад Киштимської аварії у 1957 році в Росії. Вибух стався у сховищі радіоактивних відходів і його наслідки були не такі масштабні, як у Чорнобилі. Однак там не говорять про якісь музеї або туризм. Там стоїть паркан, охорона і висить колючий дріт. Радіація - вона скрізь радіація. Тому говорити про те, що в Чорнобильській зоні можна щось робити - це справжнісінька дурість », - заявив Борейко.

Він зазначив, що люди, які намагаються туди переїхати, піддають серйозній загрозі своє життя і життя своїх близьких.

«Зоні відчуження варто дати спокій, нехай там буяє дика природа, а ліс очищає атмосферу», - вважає експерт.

Як повідомляв ForUm, згідно з висновками комісій, які розслідували причини обвалу на ЧАЕС, інцидент «не створив небезпеки для здоров'я і життя, не створив небезпеки для навколишнього середовища, не призвів до зупинки роботи виробництва і аварією не вважається».

12 лютого на Чорнобильській атомній електростанції сталося часткове руйнування стінових панелей і частини легкої покрівлі машинного залу енергоблоку №4 Чорнобильської атомної електростанції над приміщеннями, які не обслуговуються. У зв'язку з цим будівництво об'єкту «Укриття» було призупинено.

Спасибі за Вашу активність, Ваше питання буде розглянуто модераторами найближчим часом

247