Через кабальні газові контракти 2009 року Україна щорічно переплачує Росії 7 мільярдів доларів за поставлений газ. Про це заявив прем'єр-міністр України Микола Азаров в ефірі телеканалу «Інтер», повідомляє Департамент інформації та комунікацій з громадськістю секретаріату КМУ.

«Ми переплачуємо щорічно 7 мільярдів доларів - це приблизно 60 мільярдів гривень. А що таке 60 млрд грн? Це, наприклад, 4 річні обсяги будівництва доріг», - сказав Азаров.

Разом з тим глава уряду підкреслив, що Україна своєчасно і в повній мірі виконує всі свої контрактні зобов'язання, а також своєчасно і в повному обсязі розраховується за поставлений російський газ.

Азаров також заявив, що Україна не буде платити $7 млрд., які Росія вимагає за недобір газу у 2012 році.

«Україна за жоден день нікому не заборгувала. Ми щодня платили і будемо платити за своїми зобов'язаннями. Єдиний виняток становить ось цей позов Росії, пов'язаний із газовим контрактом. Ми їм відповіли, що ми ці 7 мільярдів доларів вважаємо необґрунтованими і платити їм не будемо», - зазначив прем'єр-міністр.

Як повідомляв ForUm, 22 лютого Президент України Віктор Янукович заявив, що Україна відмовляється заплатити російському газовому монополістові компанії «Газпром» 7млрд доларів штрафних санкцій за недобір газу.

У 2012 р. «Нафтогаз» закупив у Газпрому 24,9 млрд куб. м. газу, компанія OstchemHolding Limited - 8 млрд.куб.м.

У кінці січня «Газпром» виставив рахунок на 7 млрд доларів за газ, який Україна не купувала у 2012 році.

Позиція «Нафтогазу» полягає в тому, що компанія виконала всі фінансові зобов'язання перед «Газпромом» у 2012 році. Згідно з контрактом на закупівлю газу від 2009 року, мінімальний обсяг газу, до якого може бути застосована умова «бери або плати» (take-or-pay), складає 33,3 млрд кубометрів. «Нафтогаз України», за попередньою інформацією, придбав у 2012 році близько 25 млрд кубометрів газу. При цьому українська сторона своєчасно попередила «Газпром» про скорочення закупівель газу.

Спасибі за Вашу активність, Ваше питання буде розглянуто модераторами найближчим часом

614