У цьому році влада РФ розроблить заходи для поліпшення іміджу ромів та інтеграції представників цього етносу в сучасне суспільство.

Як пишуть «Известия» з посиланням на джерело у російському кабінеті міністрів, уряд уже затвердив комплексний план, який у кабміні називають унікальним.

«Цигани - особлива народність, яка кинута напризволяще і яка потребує турботи держави», - заявило джерело.

За його словами, план передбачає підготовку фільмів і передач на федеральних телеканалах, у яких буде розказано про історію і проблеми російських ромів, а також організацію прес-конференцій лідерів ромських автономій. Планується надати підтримку тим циганам, які хочуть займатися легальним підприємництвом. Вона буде включати в себе як освітню складову, так і фінансову - наприклад, пільги при отриманні каналів зв'язку, закупівлі оргтехніки та допомоги з фінансуванням. Також циганам, яким «ближче громадянська активність», розкажуть «про принципи фандрайзингу та волонтерство».

Також повідомляється, що окремий блок присвячений проблемі бездоглядності та відсутності навіть початкової освіти у циганських дітей. Для них планується розробити спеціальні підручники з російської та ромської мов. Також у місцях проживання ромів будуть відкриті гуртки для молоді, присвячені традиційним для них ремеслам - ковальській справі, конярству, шиттю, вишивці та плетінню.

Зазначимо, що в Росії, згідно з переписом 2010 року, проживає близько 220 тисяч циган. Радянська влада, починаючи з 50-х років XX століття, займалася примусовим розселенням циган на постійні місця проживання, всіляко дискримінуючи кочових циган. З розпадом СРСР ця практика припинилася.

Як повідомлялося раніше, Кабінет Міністрів запропонував Президенту Віктору Януковичу затвердити стратегію захисту та інтеграції ромів в українське суспільство до 2020 року.

Спасибі за Вашу активність, Ваше питання буде розглянуто модераторами найближчим часом

239