Аварійні служби Донецького аеропорту, рятувальники і медики спрацювали на «відмінно» під час ліквідації наслідків авіакатастрофи літака Ан-24. Про це в ефірі «5 каналу» заявив віце-прем'єр-міністр, голова комісії з розслідування причин авіакатастрофи Олександр Вілкул.

«При зіткненні із землею зламалося праве крило, через яке почав витікати гас, який, відповідно, почав горіти, потім стався надлом літака. Перша аварійна машина аеропорту приїхала на місце протягом трьох хвилин і погасила гас. Дякувати Богу, пожежа не перекинулася на літак і трагедія не стала ще більшою», - розповів він.

Вілкул також зазначив, що база великої частини МНС у Донецьку знаходиться за півтора кілометри від аеропорту, і завдяки цьому через 8 хвилин після аварії під'їхало ще близько 20 пожежних машин.

«Рятувальники протягом хвилин 15 діставали людей з літака, а в той же час деякі люди через розлом вибралися самі. Було близько 20 машин швидкої допомоги. Перші автомобілі швидкої допомоги, які базуються в аеропорту, були на місці протягом 5 хвилин, і відразу після гасіння пожежі приступили до евакуації людей. Решта машин під'їхали протягом 15-19 хвилин, і надали всю необхідну допомогу людям», - розповів віце-прем'єр.

«Я вважаю, що і представники Донецького МНС, і Донецька медицина спрацювали дуже добре. Всі пасажири отримали медичну допомогу», - додав голова комісії.

У той же час Вілкул підкреслив, що на борту літака перебувала допустима кількість людей. «Це не порушення. 52 людини - це абсолютно нормально для такого типу судна. Такий тип судна як Ан-24 бере на борт до 60 осіб. За його словами, на борту літака знаходилися 44 пасажири і 8 членів екіпажу.

Віце-прем'єр зазначив, що авіакомпанії можуть на свій розсуд збільшувати кількість екіпажу, наприклад, взявши 2 додаткових бортпровідників для того, щоб поліпшити харчування пасажирів.

Вілкул також повідомив, що розшифрування бортових самописців («чорних ящиків») літака завершиться до кінця тижня. «Роботи з розшифрування проходитимуть до кінця цього тижня», - сказав він.

«Попередні результати наступні: диспетчери правильно ідентифікували ситуацію і повідомляли необхідну інформацію пілотам, метеорологи правильно повідомляли прогноз погоди і повідомляли його екіпажу», - заявив він.

За його словами, найбільша проблема виникла, коли літак вже знаходився близько до землі, на відстані 20-30 метрів. «На даний момент детально вивчаються дії екіпажу», - підсумував голова комісії.

Нагадаємо, увечері 13 лютого в аеропорту «Донецьк» зазнав катастрофи літак, який прибув чартерним рейсом з Одеси. Літак під час приземлення вилетів за межі злітно-посадкової смуги, перекинувся, його корпус розколовся, почалося задимлення.

На борту літака знаходилися 52 людини (у тому числі 8 членів екіпажу), п'ять загинули. На сьогоднішній день відомо, що 26 осіб звернулися за допомогою до медиків, з них 9 осіб перебувають у лікарні.
5 із 44 пасажирів літака Ан-24, що здійснював чартерний рейс Одеса-Донецьк, не були зареєстровані.

За фактом авіакатастрофи в аеропорту Донецька розпочато кримінальне провадження.


Спасибі за Вашу активність, Ваше питання буде розглянуто модераторами найближчим часом

418