Реалізація акції «Безпечна кров для важкохворих дітей «Охматдиту» дозволить у наступному році зробити перевірку донорської крові методом полімеразної ланцюгової реакції (ПЛР) обов'язковою і за кошти державного бюджету. Про це, як передає кореспондент ForUm'у, під час прес-конференції повідомив уповноважений Президента України з прав дитини Юрій Павленко.

«Проблема полягає на сьогоднішній день не так у фінансуванні, як у тому, що подібна діагностика проводиться вперше. Є проблема із закупівлею (реагентів. - Ред.), тому що незареєстровані ціни і немає відповідного указу Міністерства охорони здоров'я. Але МОЗ сьогодні активно працює над цим, і я впевнений, що виробники цих реагентів також підтримають ініціативу держави й опікунської ради «Охматдиту» і зареєструє ціни. Це дозволить з наступного року зробити діагностику обов'язковою і за бюджетні кошти», - повідомив Павленко.

За його словами, ініціатор акції в нинішньому році планує зібрати 790 тис. грн, що дозволить перевірити 13 тис. донорів крові. На сьогоднішній день, вже надійшло 100 тис. грн від благодійників.

Як повідомили в опікунській раді «Охматдиту», за рахунок зібраних унаслідок благодійної акції коштів будуть закуплені важливі реагенти для перевірки донорської крові методом ПЛР.

«Цей метод дозволяє виявити небезпечні, а часто і смертельні інфекції в крові донорів, такі як гепатит В, С, і цитомегаловірусні інфекції на ранніх стадіях, які ускладнюють лікування тяжкохворих і особливо онкохворих дітей», - йдеться в повідомленні.

Павленко зазначив, що Президент України Віктор Янукович підтримує дану акцію.

«Президент України підтримує цю благодійну акцію. Я впевнений, що до неї приєднаються багато інших людей. Всі реагенти, необхідні для перевірки донорської крові, будуть закуплені. Вперше ми знімемо це навантаження з батьків хворих дітей», - заявив дитячий омбудсман.

Тетяна Мацур,

Спасибі за Вашу активність, Ваше питання буде розглянуто модераторами найближчим часом

318