На нинішньому етапі розвитку відносин з Європейським Союзом першочерговим завданням для України є укладення Угоди про асоціацію, яка передбачає створення поглибленої та всеохоплюючої зони вільної торгівлі. Про це заявив Президент України Віктор Янукович в інтерв'ю аналітичному журналу «Україна і світ. Глобальна порядок денний 2013», створеному у співпраці The New York Times News Service & Syndicate і газети «Сегодня», повідомили ForUm'у у прес-службі Глави держави.

«Вважаю, що на сьогодні є достатній рівень політичної волі з обох сторін для того, щоб завершити цей процес у заплановані терміни», - сказав він.

За словами Президента, перехід відносин з ЄС у якісно новий формат політичної асоціації та економічної інтеграції «є важливим етапом на шляху подальшої повномасштабної інтеграції України до Європейського Союзу».

Янукович нагадав, що у 2012 році Угоду про асоціацію було парафовано. «Сьогодні і Україна, і ЄС здійснюють активну підготовку до її підписання», - підкреслив він.

Глава держави висловив упевненість, що саміт Україна - Європейський Союз, запланований на 25 лютого 2013 року, «дозволить максимально зблизити позиції у вирішенні актуальних питань нашого двостороннього співробітництва».

«Європейська інтеграція залишається незмінним зовнішньополітичним пріоритетом і стратегічним курсом розвитку країни», - підкреслив Янукович.

Відповідаючи на запитання про співпрацю України з Митним союзом, Президент зазначив, що товарообіг України з країнами Митного союзу перевищує 60 мільярдів доларів США і має тенденцію до подальшого зростання. Тому, за його словами, Україна налаштована на пошук інструментів ефективного і взаємовигідного співробітництва з даними інтеграційним об'єднанням.

Глава держави висловив упевненість, що у виробленні ефективних інструментів взаємодії зацікавлена ​​ не тільки Україна, але і всі країни-учасниці Митного союзу. «Ми готові розглядати можливість адаптації на національному рівні правил Митного союзу в частині вільного обігу товарів і послуг, які не суперечать нашим міжнародним зобов'язанням. Упевнений, що необхідний формат співпраці з Митним союзом буде знайдений», - сказав Президент.

Віктор Янукович підкреслив, що такі кроки дозволять Україні поглибити партнерство з країнами Митного союзу у сферах ядерної енергетики, авіабудування, суднобудування, транспортного і сільськогосподарського машинобудування, а також в інших галузях.

Нагадаємо, 10 грудня 2012 року Рада закордонних справ ЄС схвалила висновки щодо України, у яких заявив про готовність підписати Угоду про асоціацію з Києвом на Вільнюському саміті «Східного партнерства» в листопаді поточного року за умови прогресу у протидії вибіркового правосуддя, усунення недоліків, виявлених під час парламентських виборів 28 жовтня 2012 року, а також за умови подальшого прогресу у реформах, визначених Порядком денним асоціації.

8 лютого під час зустрічі з Президентом України Віктором Януковичем у Києві єврокомісар Штефан Фюле сказав, що Україна і ЄС не повинні втратити шанс підписати Угоду про асоціацію в листопаді 2013 року.

Спасибі за Вашу активність, Ваше питання буде розглянуто модераторами найближчим часом

176