Понад 2 млн євро міг скласти заробіток від реалізації в Україні неякісного анестетика «убістезин», 100 тис. упаковок якого з'явилися на ринку ліків буквально із нізвідки, пише «Газета.юа».

Таким чином, отримав продовження скандал навколо знеболюючого «убістезин», який вибухнув наприкінці 2012 року. Тоді ЗМІ повідомляли про те, що в Україні стали підробляти імпортний анестетик «убістезин». Будучи низької якості, він становить серйозну загрозу здоров'ю та життю пацієнтів. Численні запити журналістів у МОЗ і Держкомісію з ліків залишилися без відповіді. На підставі повідомлень преси Генпрокуратура доручила МВС і Держслужбі з ліків провести перевірки на предмет можливого використання фальсифікованих ліків.

Між тим, Держслужба не квапиться як із забороною на оборот препарату, так і з з'ясуванням, хто і навіщо нелегально ввозить або підпільно виготовляє «убістезин». При цьому відповідальність за ускладнення, які можуть виникнути у пацієнтів внаслідок застосування неякісного анестетика, лежить на лікарях.

Інформація, яка з'явилася в останній місяць, свідчить, що фальсифіковані партії знеболюючого не тільки могли підроблятися в Україні, але й ввозитися контрабандним шляхом. Серії препаратів, виявлені в аптеках України, офіційно не ввозилися на її територію і не проходили контроль якості, або ж є забороненими.

Ситуацією з анестетиком в Україні занепокоївся європейський підрозділ «3М», американської компанії-виробника «убістезин», який проведе власне розслідування.

Спасибі за Вашу активність, Ваше питання буде розглянуто модераторами найближчим часом

266