Астероїд діаметром 45 метрів, який 15 лютого пройде на рекордно близькій відстані від Землі, не лякає американських вчених і фахівців.

Він не несе ніякої загрози ні самій планеті, ні супутникам на її орбіті, ні Міжнародній космічній станції (МКС). Впевненість у цьому висловили в четвер на прес-конференції в НАСА співробітники цього відомства, а також астрономи з Гарвардського і Арізонського університетів.

Як повідомив керівник програми НАСА зі спостереження за об'єктами в навколоземному просторі Ліндлі Джонсон, астероїд, що має порядковий номер 2012DA14, через тиждень наблизиться до Землі «всього» на 27,7 тис. км - найкоротшу відстань, яка була зафіксована для подібних небесних тіл. Це приблизно в 10 разів менше за відстань до Місяця і ближче, ніж «пояс» супутників, що знаходяться на геостаціонарній орбіті. «Однак його траєкторія добре вивчена, і можна сказати, що у нього немає жодних шансів зіткнутися з Землею», - підкреслив представник космічного відомства США, повідомляє «ІТАР-ТАРС».

Ну а якби це сталося, вважають американські вчені, то на Землі сталася б катастрофа «регіонального масштабу». Маса астероїда 2012DA14, відкритого рік тому іспанськими астрономами, становить 130 тис. тонн, а швидкість руху - 28,1 тис. км за годину, або 7,82 км за секунду. У разі падіння на поверхню планети він викликав би такі ж руйнування, як знаменитий Тунгуський метеорит або ядерна бомба потужністю 2,5 мегатонни.

За розрахунками НАСА, астероїд максимально зблизиться із Землею 15 лютого о 14 годині 24 хвилини за часом східного узбережжя США (21:24 за Києвом). У цей час він перебуватиме приблизно над індонезійським островом Суматра в східній частині Індійського океану. Наступного разу це небесне тіло, що обертається по орбіті навколо Сонця, підійде близько до нашої планети дуже не скоро. В цілому астероїди схожого розміру наближаються на таку ж відстань до Землі приблизно кожні 40 років. Вчені вважають, що катастрофи в результаті їх падіння на поверхню планети відбуваються в середньому раз у 1200 років.

Спасибі за Вашу активність, Ваше питання буде розглянуто модераторами найближчим часом

449