Глави держав і урядів Євросоюзу після 18-годинного засідання Європейської ради в ніч з 7 на 8 лютого 2013 р. домовилися про бюджет об'єднаної Європи на 2014-2020 роки.

«Лідери ЄС вийшли на компромісний показник у 960 млрд євро, хоча Єврокомісія пропонувала 1 трлн», - повідомляють джерела в кулуарах саміту.

Найближчим часом очікуються офіційні заяви для преси за результатами домовленостей президента Європейської ради Хермана Ван Ромпея і президента Єврокомісії Жозе Мануеля Баррозу, передає «УКРІНФОРМ».

Незважаючи на дискусійну ніч, лідери ЄС після невеликої перерви продовжать 8 лютого засідання, на якому розглянуть питання торговельних відносин зі стратегічними партнерами, ситуацію в Малі і в країнах Південного партнерства.

Нагадаємо, Великобританія, Німеччина і деякі інші європейські країни виступають за скорочення витрат ЄС пропорційно зменшенню бюджетів країн-членів ЄС.

Інша група країн, зокрема Франція та Італія, хоче скоротити витрати, але при цьому використовувати їх на інвестиції, які допоможуть створити нові робочі місця.

Такі погляди відображають розрив між багатими європейськими країнами і тими, що багато в чому покладаються на фінансування з боку Євросоюзу.

Аргументи на користь збільшення витрат підтримують країни, які отримують субсидії. Серед них - Польща, Угорщина, Іспанія, пише «ВВС».

Донори стверджують, що це неприпустимо в період жорсткої економії.

Аналітики кажуть, що якщо не вдасться домовитися щодо бюджету, ЄС і надалі функціонуватиме в рамках діючих, більш витратних річних бюджетів.

Єврокомісія, яка є виконавчим органом ЄС, просила бюджет, який не перевищує 1,025 трильйона євро на термін 2014-2020 років. Це більше бюджету 2007-2013 років на 5%.

У листопаді витрати скоротили до 973 мільярдів євро, а потім до 943 мільярдів.

Однак, з урахуванням зобов'язань по інших витратах, бюджет зріс до 1,011 трильйона євро.

Спасибі за Вашу активність, Ваше питання буде розглянуто модераторами найближчим часом

248