Жителі Польщі в минулому році вперше за останні більш ніж п'ять років скоротили кількість заявок на працевлаштування громадян України у рамках спрощеної системи, яка дозволяє працювати іноземцям в країні до шести місяців на рік.

За даними польського міністерства праці та соціальної політики, роботодавці зареєстрували для українців 224 тис. таких заявок, що на 7%, або 16 тис. менше, ніж роком раніше.

Найчастіше українці отримували заявку на роботу в галузі сільського господарства (понад 110 тис.), у будівництві (майже 50 тис.) і в переробній промисловості (близько 25 тис.).

Більше 90% заявок було зареєстровано на роботу терміном від трьох до шести місяців. Більшість заявок було зареєстровано для українців віком від 26 до 45 років (майже 100 тис.) і від 45 до 65 років (понад 70 тис. заявок).

Найбільше заявок українці, які приїжджають до Польщі, головним чином, на сезонні роботи, отримали у березні - майже 36 тис., а найменше у грудні - менше 8 тис.

За даними мінпраці, українці залишаються лідерами серед громадян п'яти держав, які можуть працювати у Польщі за спрощеною системою, передає «УНІАН».

У минулому році найстрімкіше зросла кількість зареєстрованих заявок на працевлаштування для громадян Білорусі - на 3,6 рази - до 7,6 тис., друге місце після українців зайняли громадяни Молдови з 9,4 тис., що майже на 50% більше, ніж у 2011 році.
Кількість заявок для громадян Росії і Грузії збільшилася в минулому році приблизно на третину - до 1,6 і 1,4 тис. відповідно.

Спасибі за Вашу активність, Ваше питання буде розглянуто модераторами найближчим часом

268