Зміни до Конституції України повинні врахувати всі питання, що стосуються реформування судової та правоохоронної системи. Про це заявив Президент України Віктор Янукович під час зустрічі з головою Європейської комісії «За демократію через право» (Венеціанської комісії) Джанні Букіккіо, повідомили ForUm'у в прес-службі Глави держави.

«Конституційна реформа має врахувати всі питання судової реформи», - сказав Янукович. За його словами, на сьогодні практично все, що можна було врегулювати законами України, врегульовано. «Залишилася тільки та частина, яка повинна бути врегульована в Конституції», - зазначив Янукович.

Президент підкреслив, що при підготовці конституційних змін, пов'язаних з питаннями правосуддя, орієнтиром для України є рекомендації Венеціанської комісії. «В основу ефективної судової системи ми закладаємо європейські підходи доступу до судової професії, пропонуємо реальні механізми закріплення гарантій незалежності суддів, утвердження дієвого та ефективного суддівського самоврядування», - підкреслив Глава держави.

Янукович висловив сподівання, що вже найближчим часом Конституційна асамблея надасть конкретні пропозиції, відповідний законопроект для внесення змін до Конституції в частині правосуддя. «Ми, безумовно, ці пропозиції невідкладно направимо на експертизу до Венеціанської комісії», - сказав Президент.

Говорячи про реформування правоохоронних органів, Янукович зазначив, що Україна досягла на цьому шляху помітного прогресу. Глава держави нагадав, що 20 листопада 2012 р. набув чинності новий Кримінальний процесуальний кодекс, який вводить змагальну модель кримінального провадження за кращими європейськими стандартами і забезпечує процесуальну рівність учасників процесу.

Важливим, за словами Президента, також було прийняття у вересні минулого року Закону «Про внесення змін до деяких законодавчих актів з питань вдосконалення діяльності прокуратури», який суттєво обмежив повноваження відомства. Зокрема, як зазначив Янукович, прокурори позбавлені права видавати обов'язкові для виконання акти прокурорського реагування - протести і приписи, а також здійснювати нагляд за додержанням законів без призначення прокурорської перевірки. Також Законом ліквідована військова прокуратура, додав Президент.

«Проте не слід сприймати ці зміни як кінцевий результат реформи прокуратури. Ми беремо до уваги рекомендації Венеціанської комісії, і впевнений, що в питанні про роль та повноваження прокуратури в Україні ми знайдемо необхідне компромісне рішення», - сказав Глава держави.


Спасибі за Вашу активність, Ваше питання буде розглянуто модераторами найближчим часом

237