В Україні загострилася проблема нелегального видобутку вугілля. Про це заявив керівник енергетичних програм центру «Борисфен Інтел» Сергій Дяченко у ході прес-конференції на тему «Україна в Енергетичному Співтоваристві: рухаємося чи стоїмо?», повідомляє сайт «Остров».

«В Україні не тільки нікуди не поділася проблема нелегального видобутку вугілля, вона ще більше загострилася. Про це свідчать запаси вугілля на ТЕС, які сильно виросли останнім часом. В основному зростання відбулося за рахунок вугілля, яке було видобуте нелегально», - сказав Дяченко.

За різними оцінками, у 2012 році на частку нелегального видобутку припадало близько 6 млн тонн вугілля, із яких приблизно половина була поставлена на державні ТЕС. «Вугілля із копанок коштує вдвічі дешевше, ніж із легальних приватних або державних шахт. Тому що люди у копанках працюють без дотримання елементарної техніки безпеки та із видобутого таким чином вугілля не платяться податки. Через «копанки» підприємства, що виконують усі соціальні зобов'язання, не можуть збільшити обсяги реалізації та доходу для підвищення зарплат», - говорить Сергій Дяченко.

За його словами, торговці нелегальним вугіллям використовують схеми легалізації через державні шахти і отримують за нелегальне та напівлегальне вугілля дотації із держбюджету. Обсяг таких дотацій тільки у 2012 році склав 11 млрд грн. «Кришують зростання нелегального видобутку вугілля високопоставлені чиновники. Але ж це гроші платників податків, у тому числі і шахтарів держшахт», - зазначив він.

Як відомо, боротьба з нелегальним видобутком вугілля у Луганській і Донецькій областях поки не приносить успіху. При цьому працівники копанок не мають ніякого соціального захисту. Нещодавно представники господарів нелегальної шахти у Горлівці Донецької області, де 1 лютого загинув молодий хлопець, мали намір вивезти його тіло у найближчу посадку і закопати, таким чином приховавши цей факт. Про це розповів один із гірників, який працював на копанці раніше.

Спасибі за Вашу активність, Ваше питання буде розглянуто модераторами найближчим часом

252