Вдова вбитого у 2000 році журналіста Георгія Гонгадзе Мирослава заявляє, що справа про вбивство її чоловіка буде завершена після покарання не лише виконавців, але й замовників злочину.

«Це рішення суду для мене однозначно не кінець, однозначно не фінал. Фіналом може бути лише покарання не тільки виконавців злочину, а й замовників», - заявила Гонгадзе телеканалу ICTV по телефону, коментуючи винесення вироку екс-начальнику департаменту зовнішнього спостереження МВС України Олексію Пукачу.

При цьому під час прямого включення на «5 каналі» вона підкреслила, що вважає довічне ув'язнення для Пукача єдино справедливим вироком.

«Я думаю, що на його руках (Пукача. - Ред.) не тільки кров Георгія. Зрозуміло, що йому віддавали наказ. Хто давав наказ - невідомо. Залишилися двоє людей - Кучма (другий Президент України Леонід Кучма. - Ред.) і Литвин (колишній глава Адміністрації Президента Кучми Володимир Литвин. - Ред.), прізвища яких звучали у процесі. Не розумію, чому нам відмовили у виклику їх на допити. Пукач може говорити все, що завгодно, міг їх і обмовити», - сказала Гонгадзе, повідомляє «Інтерфакс-Україна».

«У цьому претензії. Ми розглядаємо можливість оскаржити рішення (суду. - Ред.) у контексті замовного характеру злочину і в частині мотивів», - підкреслила вона.

За словами Гонгадзе, у матеріалах справи прізвища Кучми і Литвина звучать давно. А публічну заяву Пукача вдова журналіста назвала «принциповою у будь-якому разі». У той же час вона поскаржилася на відсутність інформації, на якій стадії перебуває справа про вбивство її чоловіка щодо замовників цього злочину.

У свою чергу, представник інтересів Гонгадзе Валентина Теличенко зазначила, що «те, що публічно ми почули від Пукача, не змінює ситуацію».

Нагадаємо, Печерський районний суд Києва 29 січня 2013 року засудив Пукача до довічного позбавлення волі, визнавши винним у вбивстві Гонгадзе. Пукач позбавлений звання генерал-лейтенанта, а також зобов'язаний виплатити Гонгадзе 500 тис. грн, а також 100 тис. грн журналісту Олексію Подольському.

Після оголошення вироку головуючий суддя Андрій Мельник запитав у Пукача, чи зрозумілий йому вирок, на що той відповів: «Мені вирок буде зрозумілий, коли зі мною сидітимуть Кучма і Литвин».

Журналіст Гонгадзе зник у Києві 16 вересня 2000 року. У листопаді того ж року у лісі Київської області був виявлений обезголовлений труп, який, за висновками експертів, міг належати журналістові. У 2009 році у Київській області знайдено останки черепа, які, за заявою Генпрокуратури, належать Гонгадзе. Однак тіло досі не віддане землі, оскільки мама журналіста Гонгадзе відмовляється визнавати, що знайдені останки належать її синові.

Спасибі за Вашу активність, Ваше питання буде розглянуто модераторами найближчим часом

529