Королева Нідерландів Беатрікс зреклася престолу на користь свого старшого сина принца Віллема-Олександра.


32-річне правління королеви Нідерландів Беатрікс завершилося: у телезверненні до нації вона зреклася престолу на користь старшого сина - наслідного принца Віллема-Олександра.
 


Він вступить на престол 30 квітня під ім'ям короля Віллема IУ і стане першим за останнє сторіччя чоловіком-монархом у Нідерландах. При цьому королева підкреслила, що «не збирається зникати з політичної арени», передає «ІТАР-ТАРС».

Роль монарха, правовий статус якого визначений Конституцією, не обмежується тільки церемоніальними функціями. Так, відповідно до нової конституції Нідерландів, прийнятої у 1983 році, монарх є главою держави і головою Державної Ради, який фактично наділений функціями конституційного суду. У цілому повноваження глави держави зводяться до «трьох прав монарха»: давати поради, попереджати і заохочувати. Причому використання цих прав не може бути здійснено виключно за волевиявленням царюючої особи, а строго регламентується чинним законодавством. При цьому саме монарх приймає відставку уряду і призначає дату нових парламентських виборів, за підсумками яких формується новий кабінет міністрів.

У Нідерландах новий глава держави не коронується, а вступає на престол. Королю не обов'язково чекати з виконанням своїх функцій до процедури вступу на престол: у Конституції визначено, що як тільки монарх приступить до здійснення королівської влади, він повинен бути якомога швидше приведений до присяги і зведений на трон на загальних зборах Першої та Другої палат Генеральних штатів (парламенту). Під час цієї церемонії монарх присягається зберігати вірність Конституції і сумлінно виконувати покладені на нього обов'язки.

Беатрікс, якій 31 січня виповнюється 75 років, перебувала на троні Нідерландів з 30 квітня 1980 року, коли владою в країні їй поступилася її мати Юліана.

30 квітня - це історично традиційний день, коли нідерландські монархи в разі бажання передають владу своїм синам або донькам.

Зі зреченням королеви Беатрікс у Нідерландах завершиться епоха безперервного правління по жіночій лінії з 1890 року.

Спасибі за Вашу активність, Ваше питання буде розглянуто модераторами найближчим часом

385