Україна зможе домовитися з Росією про реструктуризацію збитків, завданих «Газпрому», і можливості зменшення ціни на газ. Таку думку висловив міністр закордонних справ України Леонід Кожара в ефірі каналу ICTV.

«Україна досі перебуває у стані переговорів з Російською Федерацією. Ми будемо шукати можливості, щоб ціна на російський газ була справедливою, тому що тільки така ціна може бути у взаєминах між двома стратегічними партнерами. Ми сподіваємося, що, зрештою, ціна на російський газ буде також зменшена», - сказав міністр.

Говорячи про останні заяви «Газпрому» про те, що Україні виставляється рахунок у $7 млрд, глава МЗС підкреслив, що «Україна ніяких прямих збитків споживанням російського газу і закупівлею не завдавала «Газпрому», пише «Лігабізнесінформ».

«Йдеться фактично про газ, невикуплений на сьогоднішній день. Це непрямі збитки або, можна сказати, що це упущена вигода. Тому, я думаю, що і це питання має розглядатися також у контексті переговорів з РФ про реструктуризацію цих збитків і можливості зменшення ціни на російський газ», - додав він.

«На сьогоднішній день Україна забезпечила в такому переговорному процесі певні переваги, оскільки споживання газу російського різко зменшується», - додав Кожара.

«Як фахівець з міжнародного права і за контрактним правом хочу сказати, що міжнародно-правові документи мають положення, коли одна зі сторін може розірвати», - сказав він, коментуючи можливість розірвання чинних газових контрактів з Росією.

«Не думаю, що Україна діятиме в односторонньому порядку. Я думаю, що ми будемо вести переговори. Але в будь-якому випадку у нас завжди є можливість домовитися поза судових процесів, як стратегічні партнери. Якщо не доведеться, тоді всі механізми, передбачені міжнародним приватним і міжнародним публічним правом, обидві сторони можуть застосовувати», - додав він.

Як повідомляв ForUm, 26 січня НАК «Нафтогаз України» підтвердив, що «Газпром» виставив рахунок на 7 мільярдів доларів за газ, який Україна не закуповувала у 2012 році.

«Нафтогаз» заявляє, що неодноразово інформував «Газпром» про скорочення обсягів закупівлі газу у 2012 році, і зазначає, що це можна перевірити ще на сайті «Нафтогазу». Компанія повідомляє, що у травні 2012 року було зроблено кілька заяв з цього приводу.

Російський газовий монополіст «Газпром» не коментує повідомлення про вимогу, щоб Україна сплатила 7 млрд доларів за недобір газу у 2012 році.

За даними Міністерства енергетики та вугільної промисловості, Україна за підсумками 2012 року скоротила імпорт газу в порівнянні з 2011 роком на 26,5% - до 32,939 млрд куб. м.

Контракт «Газпрому» і «Нафтогазу» містить умову «бери або плати», яка поширюється на 80% обсягу закупівлі газу, передбаченого за договором. Виходячи з річного контрактного обсягу на 2012 рік у 52 млрд куб. м, Україна повинна була б сплатити не менше 41,6 млрд куб. м газу.

Також повідомлялося, що у НАК «Нафтогаз України» не вважають, що повинні оплачувати рахунок у $7 млрд. за недобір газу в 2012 році, виставлений Газпромом.


Спасибі за Вашу активність, Ваше питання буде розглянуто модераторами найближчим часом

198