Іран припинив продаж нафти і газу 27 країнам-членам Євросоюзу.

«Таке рішення прийняте внаслідок ворожої політики цих держав щодо Ірану», - заявив офіційний представник міністерства нафти республіки Алі Нікзад Рахбара.

За його словами, обмеження будуть діяти до тих пір, поки країни ЄС не переглянуть політику стосовно Ірану, повідомляють іранські ЗМІ.

Вони зазначають, що припинення експорту нафти і газу стало кроком у відповідь Тегерана на нафтові та газові санкції, вжиті США та європейськими дивними проти Ірану.

Нагадаємо, країни Євросоюзу погодили введення ембарго на імпорт нафти з Ірану, а також заморожування європейських активів іранського Центробанку, повідомляє Agence France-Presse. Таким чином, європейські країни сподіваються позбавити Тегеран джерел фінансування ядерної програми.

Вранці 23 січня у Брюсселі відбулися переговори послів 27 країн ЄС, у ході яких і була досягнута домовленість про введення санкцій. Пізніше у понеділок відбулася зустріч міністрів закордонних справ країн Євросоюзу, які підписали формальну угоду про ембарго, пише «Lenta.ru».

Зазначимо, Іран поставляє в Європу близько 20% нафти, яка добувається в країні, основними імпортерами якої є Греція, Іспанія та Італія.

1 грудня 2011 року ЄС ввів пакет економічних санкцій відносно 180 громадян Ірану, а також низки іранських компаній. Це рішення стало реакцією Європи на доповідь комісії МАГАТЕ, яка вважає, що Тегеран займається розробкою ядерної зброї під прикриттям розвитку мирного атома.

1 січня 2012 року США ввели санкції проти Центробанку Ірану. Ці заходи спрямовані на те, щоб перешкодити іноземним організаціям, які ведуть справи з іранським Центробанком, взаємодіяти з американськими фінансовими інститутами. У результаті Тегерану складніше отримувати гроші за експортовану нафту. 21 листопада 2011 року Штати затвердили пакет санкцій, які зачіпають іранський нафтохімічний і енергетичний сектор і поширюються на всі фізичні та юридичні особи, які допомагають Ірану у розвідці та видобутку енергоресурсів.

Спасибі за Вашу активність, Ваше питання буде розглянуто модераторами найближчим часом

314