1025-річчя хрещення Київської Русі має бути відзначено на найвищому рівні. Про це Президент України Віктор Янукович заявив під час наради з членами Організаційного комітету з підготовки та відзначення в Україні 1025-річчя хрещення Київської Русі, повідомили ForUm'у в прес-службі Глави держави.

«Враховуючи роль християнства в духовному, політичному та соціально-економічному житті України, ми повинні відзначити 1025-ліття хрещення Русі на найвищому рівні», - сказав він.

Янукович підкреслив, що до участі у заходах мають бути запрошені глави і делегації церков вселенського православ'я і християнського світу.

«Християнізація Русі-України ознаменувала собою нову віху національної історії. Вона раз і назавжди позначила цивілізаційну приналежність нашої держави. Фактично з часів великих князів київських - Володимира Святославовича, Ярослава Мудрого, Володимира Мономаха - Русь-Україна стала невід'ємною складовою європейського простору», - підкреслив Глава держави.

Янукович також розраховує на тісну взаємодію і співпрацю всіх християнських церков, державних установ та органів місцевого самоврядування в організації та проведенні святкових заходів з підготовки та відзначення 1025-річчя хрещення Київської Русі.

«Я розраховую на державно-церковне партнерство в центрі і на місцях, взаємоповагу і спільні дії», - сказав Глава держави.

Президент зазначив, що до святкової дати необхідно упорядкувати території та релігійні об'єкти, пов'язані з історією і християнською традицією. Також особлива увага повинна бути приділена християнській культурній спадщині - пам'ятникам архітектури, живопису, скульптури, писемності. «Усе це повинно бути чітко розплановано в найкоротші терміни», - підкреслив Янукович.

Глава держави заявив про важливість проведення конференцій та інших заходів за участю вчених і експертів, присвячених історії, культурній спадщині, питанням державно-церковного діалогу.

Крім того, необхідно реалізувати належні заходи безпеки, щоб створити умови для спокійного і толерантного святкування. «Особлива увага - профілактиці загроз, запобіганню навіть спроб вплинути на святкові заходи з якої-небудь сторони», - сказав Президент.

Як раніше повідомляв ForUm, Президент України Віктор Янукович підписав Указ «Питання організації та проведення заходів з відзначення в Україні 1025-річчя хрещення Київської Русі», яке відзначатиметься у липні 2013 року.

Кабінет Міністрів України затвердив новий склад організаційного комітету з підготовки та відзначення 1025-річчя хрещення Київської Русі.


Спасибі за Вашу активність, Ваше питання буде розглянуто модераторами найближчим часом

540