Міністр оборони США Леон Панетта прийняв рішення повністю скасувати заборону на участь жінок у бойових операціях американських сухопутних військ, у тому числі елітних підрозділів спеціального призначення. Як повідомили журналістам представники Пентагону, про нововведення в американській армії може бути офіційно оголошено вже сьогодні.

Скасування заборони, що діє з 1994 року всупереч запереченням жінок-військовослужбовців, було рекомендоване Комітетом начальників штабів збройних сил США. Очікується, що міністр попросить армійське командування представити йому до 15 травня пропозиції з приводу зарахування жінок у будь-які бойові підрозділи, у тому числі на командні посади. Через два роки, коли можна буде підбити підсумки цього експерименту, воєначальники направлять у Пентагон рекомендації щодо винятків, які, на їхню думку, повинні бути зроблені з нового правила, передає «ИТАР-ТАСС».

У міністерстві оборони США припускають, що жінки будуть командувати деякими бойовими частинами американської армії, в тому числі на рівні відділень і взводів, вже у цьому році. Керівництво елітними підрозділами спецназу, судячи з усього, ще протягом якогось часу повністю залишиться чоловічою прерогативою.

Жінки складають 14% із 1,4 млн американських військовослужбовців. Рік тому Пентагон зробив важливий крок щодо скасування бар'єрів для жінок, розширивши номенклатуру посад, які вони можуть обіймати у збройних силах США. Для американок додатково були відкриті більше 14 тис. посад та спеціальностей, в основному в армії (сухопутних військах) і корпусі морської піхоти. Очікується, що нинішнє рішення дасть їм можливість претендувати ще на 230 тис. посад та спеціальностей.

Раніше жінкам не дозволялося обіймати посади у піхотних, бронетанкових, артилерійських, інженерних підрозділах збройних сил США нижче рівня бригад. Рік тому Пентагон опустив цю планку до батальйонного рівня, а тепер має намір і зовсім скасувати будь-які обмеження. Таким чином, жінки зможуть брати участь у воєнних діях на полі бою у складі відділень і взводів як штатні бійці цих підрозділів, а не лише як додані їм фахівці, зокрема, медсестри або зв'язківці. Пентагон і Комітет начальників штабів пояснюють плановані нововведення змінами у динаміці сучасного бою.

Спасибі за Вашу активність, Ваше питання буде розглянуто модераторами найближчим часом

189