Інформація про причетність екс-прем'єра Юлії Тимошенко до організації вбивства народного депутата Євгена Щербаня була озвучена ще у 2001 році. Про це заявив журналістам генеральний прокурор України Віктор Пшонка під час робочого візиту до Федеративної Республіки Німеччини, повідомляє відділ зв'язків із засобами масової інформації ГПУ.

«Про ймовірну причетність Тимошенко до фінансування вбивства Щербаня правоохоронцям відомо ще з 2001 року. Ще у 2001 році про це повідомив радник Лазаренка. Тому ця інформація не нова і була озвучена ще 12 років тому. Але Тимошенко всіма можливими і неможливими шляхами весь цей час уникала відповідальності. Вона ховалася за посадами, мандатом народного депутата, політичним статусом і т.д.», - сказав генпрокурор.

Пшонка зазначив, що у правоохоронців, ще починаючи з кінця 90-х років, регулярно виникали питання до Тимошенко. «Але вона жодного разу не дала на них відповідей у жодній із кримінальних справ. А їх за останні 15 років проти Тимошенко було порушено чимало», - повідомив він.

Генпрокурор зазначив, що ступінь винуватості тієї чи іншої людини, так само як і міру покарання, може визначити тільки суд. Він також висловив переконаність у тому, що в жодній країні світу подібні злочини не залишилися би без уваги правоохоронців. «І Україна тут не виняток», - резюмував Пшонка.

Як повідомляв ForUm, Генеральна прокуратура України завершила розслідування кримінальної справи щодо вбивства народного депутата Євгена Щербаня у 1996 році, екс-прем'єру Юлії Тимошенко 18 січня було вручене повідомлення у підозрі її в організації спільно з екс-прем'єром Павлом Лазаренком умисного вбивства з корисливих мотивів.

Член виконкому Ліберальної партії, депутат Верховної Ради Щербань був розстріляний 3 листопада 1996 року в аеропорту Донецька після прибуття із Москви. Злочинці зникли з місця події на автомобілі. Щербань, його дружина і механік померли внаслідок отриманих поранень. Бортінженер літака помер у лікарні від вогнепального поранення у шию. Правоохоронні органи виключили політичну версію вбивства і як основну розробляли кримінальну.

У квітні 2003 року Апеляційний суд Луганської області засудив до довічного ув'язнення вбивцю депутата Вадима Болотських.

Син Щербаня, депутат Донецької облради Руслан Щербань, на прес-конференції 4 квітня 2012 заявив, що передав Генпрокуратурі документи про можливу причетність екс-прем'єрів Тимошенко і Лазаренка до вбивства його батька.

Тимошенко і Лазаренко категорично спростовують свою причетність до вбивства.

Спасибі за Вашу активність, Ваше питання буде розглянуто модераторами найближчим часом

403