Рада безпеки ООН 22 січня схвалила введення додаткових санкцій проти Пхеньяна у зв'язку із запуском Північною Кореєю ракети у грудні 2012 року, повідомляє Agence France-Presse.

Резолюція передбачає розширення списку організацій, на які поширюються введені раніше економічні санкції. До нього увійшов, зокрема, Корейський комітет космічних технологій - державне агентство, яке здійснило запуск ракети. Крім того, Рада безпеки ООН поширила санкції на Bank of East Land, через який, згідно з документом, кошти потрапляли в КНДР в обхід обмежень, а також на чотири корпорації, пов'язаних із закупівлею обладнання для розвитку північнокорейської ядерної галузі та ракетобудування. До списку потрапили і чотири людини з причетних до запуску чиновників і банківських службовців.

За даними агентства, прийняттю резолюції передували переговори між США і Китаєм, що тривали кілька тижнів. Американські дипломати наполягали на більш жорстких заходах, у той час як Китай виступав проти санкцій, пише «Lenta.ru».

Рада безпеки ООН засудила дії КНДР, звинувативши її у запуску балістичної ракети, і зажадала зупинити всі ядерні програми і випробування, пригрозивши в іншому випадку вжити «серйозні заходи».

У відповідь на резолюцію північнокорейська влада заявила, що продовжить зміцнювати оборону країни, в тому числі в галузі ядерного стримування.

Ракета «Инха-3» із супутником «Кванменсон-3» була запущена 12 грудня 2012 року. За версією Пхеньяна, ракета вивела на орбіту супутник для збору метеоданих, у той час як міжнародне співтовариство запідозрило КНДР у випробуванні балістичної ракети.

Міжнародними санкціями, накладеними у відповідь на випробування Пхеньяном ядерної зброї у 2006 і 2009 роках, Північній Кореї заборонено тестування ядерних і ракетних технологій.

Спасибі за Вашу активність, Ваше питання буде розглянуто модераторами найближчим часом

274