Принцип «бери або плати» непідйомний для України. Про це в інтерв'ю «Інтерфакс-Україна» заявив голова Верховної Ради Володимир Литвин, говорячи про зниження Україною закупівель російського газу.

«У Росії проблем немає – є проблеми в України: ми не можемо платити таку ціну за газ. Але у цьому є позитив і для України – примус до того, щоб займатися пошуком альтернативних джерел і економити. Якби газ був дешевий, то це б нас і надалі розбещувало», - сказав Литвин.

За його словами, якщо не буде домовленостей, шлях один – звертатися до відповідних міжнародних судів. «Але практика показує, що програє той, хто звертається до суду. Нам належить знайти компроміс. Але мені здається, він буде знайдений тільки тоді, коли ми будемо розглядати газову проблему у повному, об'ємному контексті українсько-російських відносин», - підсумував Литвин.

Як повідомляв ForUm, Президент України Віктор Янукович заявив, що Україна в умовах цінового тиску вимушена скорочувати закупівлі російського газу і в 2013 році має намір придбати 18 млрд куб.м.

Спасибі за Вашу активність, Ваше питання буде розглянуто модераторами найближчим часом

311