В Україні потрібно контролювати відстріл вовків, інакше вони можуть зовсім зникнути. Про це, як передає кореспондент ForUm'у, на прес-конференції заявив директор Київського еколого-культурного центру Володимир Борейко.

За його словами, у деяких країнах вовки занесені до Червоної книги, в Україні вони охороняються двома конвенціями. «Але незважаючи на це, їх знищують неконтрольовано, адже, згідно із законодавством, вони – шкідники. Якщо вовк, то його потрібно обов'язково вбити. Це вважається показником чоловічого характеру», - зазначив він.

Як розповів еколог, часто з вовками пов'язано багато міфів. Наприклад, що чорнобильські вовки оточують Київ. «Це найпоширеніший і найдурніший міф», - вважає він.

За його інформацією, за останні два століття в Україні не було жодного випадку, щоб вовк напав і з'їв людину, інша ситуація зі скаженими тваринами. Але, як підкреслив Борейко, відстріл не вирішує цієї проблеми.

Він вважає, що часто полюванням на вовків прикривають браконьєрство. «Кажуть, стріляємо вовка, а мішок насправді забитий качками. Ось чому вовка хочуть залишити у списку шкідників», - пояснив Борейко.

Всього, за його словами, в Україні числиться приблизно 2500 вовків, із них 1000 тримають у будинках люди. «Вовк – не собака, це хижак. Тому мода брати до себе у будинок вовка – це шкода і собі, і дикому звіру», - попередив еколог.

Він зазначив, що в Україні більшість вовків не доживають і до одного року, тоді як можуть жити десять років.

За його словами, може статися так, що їх просто не стане.

У свою чергу, координатор Київського еколого-культурного центру Іван Парнікоза зазначив, що, наприклад, у Польщі вовків охороняють, а не знищують.

Спасибі за Вашу активність, Ваше питання буде розглянуто модераторами найближчим часом

6500