Народний депутат від НУ-НС Андрій Парубій заявляє, що рішення про зрив голосування за проект Закону «Про засади державної мовної політики» було прийняте ним одноосібно.

Про це пише газета «Комерсант-Україна».

 

«Я акуратно пробрався до спікера і вирішив зірвати голосування. Це було тільки моє рішення», - цитує видання слова Парубія.
 

Нагадаємо, 24 травня розгляд законопроекту про принципи мовної політики у ВР не відбулося. У Верховній Раді сталася бійка представників фракції Партії регіонів з депутатами від «БЮТ-Батьківщини» і НУ-НС, які протестували проти мовного закону регіоналів.

Коли почалася бійка, голова ВР Володимир Литвин закрив пленарне засідання і покинув президію парламенту.

Законопроект передбачає, що єдиною державною мовою залишається українська, і звуження сфери її використання забороняється. У той же час у законопроекті визнається право громадян на мовне самовизначення і передбачена заборона на обмеження права використання регіональних мов. До таких в Україні належать 15 мов, у тому числі російська, кримськотатарська та румунську.

Статус регіональної може бути наданий мові у тому разі, якщо її використовують не менше 10% громадян, які проживають на певній території. Використання регіональних мов передбачає переклад передвиборчої, судової і нотаріальної документації, а за бажанням громадян, і внесення даних про них регіональною мовою у паспорт та інші офіційні документи. Регіональною мовою випускники шкіл зможуть складати тести, іспити і проходити співбесіди. Крім цього, пропонується дозволити органам місцевого самоврядування вести ними діловодство і використовувати їх у листуванні з органами державної влади вищого рівня.

Спасибі за Вашу активність, Ваше питання буде розглянуто модераторами найближчим часом

570