Держприкордонслужба України нагадує туристам, які планують подорож на Євро-2012 з дітьми, уважно оформляти проїзні документи неповнолітніх, щоб уникнути ексцесів на кордоні. На цьому акцентував увагу начальник Управління прикордонного контролю та реєстрації відомства Олександр Біньковський у коментарі Інформаційному центру «Україна-2012».

«Питання перетину кордону дітьми – найбільш актуальне і глобальне. Виникає багато проблем, коли виїжджають з України діти, а необхідні документи для пропуску через кордон відсутні», - сказав він.

Як пояснив Біньковський, коли діти перетинають кордон разом з обома батьками, проблеми, якщо вони виникають, можна вирішити на місці. Складніше, коли дитина виїжджає, наприклад, лише з одним із батьків або із супроводжуючими особами без відповідних документів.

«Дітям до 16 років під час перетину кордону необхідно мати проїзний документ дитини. Якщо дитина подорожує з одним із батьків, то необхідно мати також нотаріально засвідчену згоду на вивезення дитини за кордон від другого із батьків», - уточнив прикордонник.

У той же час він зазначив, що проїзний документ дитини не потрібен, якщо у батьків у паспорті на відповідній сторінці вписані дані про дитину, а після 5 років повинна бути вклеєна фотографія. Особливі вимоги до оформлення дітей тільки при перетині українсько-російського кордону. Неповнолітні можуть виїжджати в Російську Федерацію без оформлення проїзного документа дитини при наявності свідоцтва про народження.

За словами Біньковського, проблема пропуску дітей через кордон не нова, але вона поступово вирішується завдяки різним формам інформування населення. Так, у 2010 році більше 13 тисячам дітей було відмовлено у перетині кордону, а у 2011-му цей показник, хоча і залишається високим, зменшився до 9 тисяч.

Нагадаємо, під час Євро-2012 у пунктах пропуску функціонуватимуть консультаційні підрозділи, які будуть роз'яснювати, допомагати вирішувати проблемні питання громадянам під час перетину кордону.

Телефон довіри Держприкордонслужби працює цілодобово за номером (044) 527-63-63. По ньому можна отримати консультацію щодо будь-якого прикордонного питання або повідомити про проблему.

Спасибі за Вашу активність, Ваше питання буде розглянуто модераторами найближчим часом

247