Перші вибори президента Єгипту після відходу у відставку Хосні Мубарака, який керував майже 30 років, стартують у середу в «Країні пірамід», яка вже півтора року живе в очікуванні нового глави держави.

Як очікується, о 08:00 за місцевим часом у Єгипті одночасно відкриються майже 14 тисяч виборчих дільниць, на кожній із яких буде присутній суддя, оскільки саме суддівському корпусу доручено контролювати хід голосування та підрахунку голосів. Перший тур голосування триватиме два дні і завершиться у четвер, 24 травня. Підсумки підіб'ють 28 травня.

До урн для голосування запрошено 50,5 мільйона зареєстрованих виборців.

Влада пообіцяла, що президентські вибори у Єгипті будуть гранично чесними і прозорими. Крім суддів, спостерігачів і численних представників ЗМІ, за ходом голосування за межами дільниць, на вулиці, спостерігатимуть поліцейські та військові, яким, крім забезпечення безпеки, доручено присікати будь-які спроби агітації за кандидатів у дні виборів, а також грошового або іншого заохочення виборців, передає РІА «Новости».

Єгипетська влада запросила спостерігачів із 50 держав, а також таких організацій, як Ліга арабських держав і Африканський союз. Крім того, були акредитовані представники 46 місцевих і трьох іноземних неурядових організацій.

Перш ніж вручити бюлетень виборцю, кожен суддя на ділянці повинен упевнитися в особистості голосуючого. Жінки в нікабах - мусульманських хустках, які повністю приховують обличчя і залишають тільки розріз для очей, не зможуть проголосувати, не показавши лице будь-кому із членів виборчої комісії. Для цього на виборчі дільниці будуть направлені представниці прекрасної статі у суддівському корпусі, а також помічниці суддів.

Категорично забороняється фотографувати вже заповнений бюлетень на камеру мобільного телефону. За даними ЦВК, на парламентських виборах, які відбулися кілька місяців тому, мобільні телефони використовувалися для доказу фактів голосування за того чи іншого кандидата для отримання грошової винагороди.

Бюлетені для голосування будуть мати кілька ступенів захисту. На кожному бюлетені буде стояти рельєфний друк, а також маркування, яке можна зчитати тільки за допомогою спеціального приладу.

Урни для голосування будуть опечатуватися спеціальним пластиковим замочком, на який поставлять номер урни.

Підрахунок голосів буде вестися у присутності представників кандидатів, міжнародних та місцевих спостерігачів та акредитованих ЗМІ.

Для зручності неписьменних виборців, напроти прізвища кожного із кандидатів буде стояти спеціальний символ і фотографія.

Голосувати дозволяється тільки за одного кандидата у президенти. В іншому разі голос зарахований не буде. Кожен, хто проголосував, повинен буде опустити палець у чорнильницю зі спеціальним чорнилом, які не змиваються протягом 48 годин. Ця міра повинна запобігти повторному голосуванню.

Передвиборча кампанія у Єгипті тривала три тижні і стала найяскравішою і активною за останні десятиліття.

Кандидати витратили сотні мільйонів доларів на передвиборчу агітацію. У країні пройшли перші в історії теледебати за участю найбільш популярних кандидатів.

Вулиці єгипетських міст завішені агітаційними плакатами, що закликають голосувати за того чи іншого кандидата, телебачення і радіостанції приділяли велику частину ефірного часу майбутнім виборам.

Всього права брати участь у президентських перегонах домоглися 13 кандидатів. Проте всі останні опитування громадської думки виділяють п'ятірку лідерів, кожному із яких по силам пробитися у другий тур.

Фаворитами перегонів називають колишнього генсека Ліги арабських держав (ЛАГ) 75-річного Амра Мусу, колишнього прем'єр-міністра Ахмеда Шафіка, а також незалежного кандидата ісламіста Абдельмонема Абульфутуха, представника асоціації «Брати-мусульмани» Мухаммеда Мурсі та соціаліста Хамдіна Саббаха.

Спасибі за Вашу активність, Ваше питання буде розглянуто модераторами найближчим часом

369