Президент України Віктор Янукович підписав указ Про «Конституційну асамблею».

Текст відповідного указу, датований 17 травня, розміщений на сайті Глави держави у четвер увечері.

Згідно з документом, Конституційна асамблея - спеціальний допоміжний орган при Президентові України.

У завдання цього органу, які перераховані у положеннях про Конституційну асамблею, входить підготовка законопроекту (законопроектів) про внесення змін до Конституції України, організація суспільного, професійного (за участю міжнародних експертів) обговорення цього законопроекту, а також доопрацювання тексту за результатами такого обговорення. Потім асамблея надає доопрацьований текст змін до Конституції Президенту України, який вносить його на розгляд Верховної Ради.

До складу асамблеї входить не більше 100 членів, які є громадянами України, мають відповідну професійну підготовку та досвід роботи у сферах державного і правового будівництва, що користуються авторитетом у суспільстві, і які, як правило, не є особами, уповноваженими на виконання функцій держави або місцевого самоврядування. Персональний склад Конституційної асамблеї затверджується Президентом України.

Конституційна асамблея утворена у складі 94 чоловік. Поки в ній немає представників опозиційних партій.

При цьому до складу асамблеї увійшли 4 народних депутати, із них Сергій Ківалов і Владислав Забарський представляють Партію регіонів, Ігор Шаров - Народну партію, Ігор Рибаков - депутатську групу «Реформи і порядок». Крім того, до складу асамблеї включений колишній спікер парламенту, член Соціалістичної партії Олександр Мороз.

Основну частину Конституційної асамблеї складають науковці, фахівці у правовій та юридичній сферах, судді Конституційного суду, глава Центральної виборчої комісії Володимир Шаповал.

Головою асамблеї (за згодою) пропонується призначити Президента України (1991-1994 рр.) Леоніда Кравчука; заступником голови - директора Інституту держави і права імені Корецького Національної академії наук України Юрія Шемшученка; секретарем асамблеї - радника президента - керівника Головного управління з питань конституційно-правової модернізації Адміністрації Президента Марину Ставнійчук.

В указі наголошується, що депутатські фракції у Верховній Раді України та політичні партії, які не подали пропозицій щодо кандидатур до персонального складу Конституційної асамблеї, можуть вносити такі пропозиції протягом діяльності асамблеї, повідомляє «Інтерфакс-Україна».

Президент доручив покласти організаційне та інформаційне забезпечення діяльності Конституційної асамблеї на Адміністрацію Президента України, фінансове та матеріально-технічне забезпечення - на Державне управління справами, науково-консультативне забезпечення - на Національний інститут стратегічних досліджень.

Крім того, указом доручено запропонувати Національній академії правових наук України, Інституту держави і права імені Корецького Національній академії наук України, Інституту політичних і етнонаціональних досліджень імені Кураса Національної академії наук України, Київському національному університету імені Тараса Шевченка також здійснювати науково-консультативне забезпечення діяльності Конституційної асамблеї .

Глава держави також вказав взяти до відома, що з початком діяльності Конституційної асамблеї припиняє свою роботу науково-експертна група з підготовки асамблеї.

Указ набирає чинності з дня його опублікування.

Нагадаємо, Янукович своїм указом «Про підтримку ініціативи щодо створення Конституційної асамблеї» від 21 лютого 2011 підтримав ініціативу першого президента України Кравчука щодо створення Конституційної асамблеї для підготовки змін до Конституції України. Указом від 25 січня 2012 року він визначив дату, до якої можна подавати пропозиції щодо складу Конституційної асамблеї, - 16 квітня 2012 року.

Спасибі за Вашу активність, Ваше питання буде розглянуто модераторами найближчим часом

461