Дніпровський районний суд Києва не зміг сьогодні розпочати розгляд по суті кримінальної справи, порушеної за шахрайство стосовно керівників фінансової піраміди King`s Capital і пастора церкви «Посольство Боже» Сандея Аделаджі у зв'язку з відсутністю перекладача.

На початку судового засідання представники прокуратури заявили клопотання про те, щоб судовий процес вівся російською мовою, оскільки один з підсудних є громадянином Росії і не розуміє української мови, повідомляє «УНІАН».

Заслухавши думку сторін, суд ухвалив, що судовий процес йтиме державною мовою - українською. У зв'язку з цим у судовому засіданні було оголошено перерву для того, щоб підсудні змогли знайти собі перекладача.

Таким чином, як очікується, 27 вересня о 12.00 судове слухання кримінальної справи почнеться з оголошення звинувачувального вироку, який налічує 10 томів (сама ж справа налічує близько 200 томів, в яких фігурують 618 постраждалих від діяльності King`s Capital).

Після завершення сьогоднішнього судового засідання в інтерв'ю журналістам Аделаджа заявив, що він три роки чекав, щоб справу було передано до суду. «Три роки ми навіть самі просили, щоб передали справу до суду, тому що ми упевнені в тому, що не робили ніяких злочинів», - сказав він.

Аделаджа запевнив: «Я не злочинець, я тільки приніс благо Україні. Біблія каже, що праведник безпечний, і я сміливо йшов сюди сьогодні... Ми чекаємо правосуддя в Україні, і можливо, це буде перша справа все-таки, яку українське правосуддя розгляне справедливо».

Відповідаючи на запитання, чи розуміє він українську мову, Аделаджа сказав, що розуміє, але не повністю. «Тому що це особлива мова, спеціальна мова», - додав він.

Його адвокат Андрій Федур зазначив, що суд абсолютно вірно прийняв рішення про перенесення засідання, оскільки справа не могла розглядатися російською мовою, «бо судочинство в нашій країні проводиться державною мовою, якою є українська».

За його словами, саме тому, що сьогодні в зал судових засідань не з'явився перекладач, суд був змушений оголосити перерву у засіданні.

Як повідомляв ForUm, 26 серпня адвокат Аделаджі Андрій Федур заявив, що колишній пастор погано розуміє російську і просить перекладача.

Нагадаємо, кримінальну справу порушено стосовно шести членів злочинної організації з числа працівників групи компаній King`s Capital, очолюваної Сунками Сандеєм Аделаджи.

За даними Управління зв'язків з громадськістю МВС України, ці особи протягом 2006-2008 рр.. шляхом шахрайства, під виглядом високоприбуткової діяльності вказаної групи компаній, заволоділи коштами громадян в особливо великих розмірах.

Обвинуваченим інкримінується скоєння злочинів, передбачених ч.1 ст.255 (створення, керівництво та участь у злочинній організації), ч.4 ст.190 (шахрайство), ч.3 ст.209 (легалізація грошових коштів, отриманих злочинним шляхом), ч .2 і ч.3 ст. 358 (підробка та використання завідомо підробленого документа) Кримінального кодексу України.

До двох обвинувачених застосовано запобіжний захід - взяття під варту.

У цій справі визнані потерпілими 618 людей, яким завдано матеріальних збитків на суму понад 52 млн грн.

З метою забезпечення відшкодування завданих збитків на майно обвинувачених накладено арешт на загальну суму близько 108 млн грн.

Кримінальну справу проти Аделаджі було направлено до суду наприкінці липня 2011 року.


Спасибі за Вашу активність, Ваше питання буде розглянуто модераторами найближчим часом

636