Сьогодні Міністерство юстиції отримало попередній неофіційний висновок Венеціанської комісії щодо проекту Закону «Про вибори народних депутатів України». Про це ForUm'у повідомили в прес-службі Мін'юсту.

За словами міністра юстиції, голови робочої групи з питань удосконалення законодавства про вибори при Президентові України Олександра Лавриновича, висновок базується на коментарях до законопроекту, наданих двома членами Венеціанської комісії - Айварс Ендзінсом (Aivars Endzins, Латвія) та Срджан Дармановичем (Srdjan Darmanovic, Чорногорія), а також правовим експертом ОБСЄ - Доном Біссон (Don Bisson).

Лавринович повідомив, що сьогодні ж Міністерство юстиції приступило до аналізу попереднього висновку комісії.

Як зазначив міністр, виходячи з практики, очікується, що офіційний висновок буде дуже близьким за змістом до попереднього документа, переданого Україні Венеціанською комісією.

Як відомо, робоча група з питань удосконалення законодавства про вибори була створена указом Президента України 2 листопада 2010 року. Глава держави доручив привести законодавство про вибори у відповідність із загальновизнаними міжнародними демократичними стандартами.

До участі в робочій групі були запрошені представники всіх депутатських фракцій Верховної Ради, позафракційні народні депутати, представники міжнародних та вітчизняних неурядових організацій. Участь у робочій групі взяли також близько двох десятків іноземних експертів.

На підставі пропозицій, зроблених членами робочої групи і підтриманих Президентом України, написання тексту проекту закону здійснювало Міністерство юстиції України.

11 квітня Лавринович представив законопроект «Про вибори народних депутатів України».

Законопроект пройшов обговорення з представниками політпартій, громадських організацій, які беруть участь у спостереженні за виборчими кампаніями, а також міжнародних організацій та інших зацікавлених об'єднань громадян.
З текстом проекту закону можна ознайомитися на сайті Міністерства юстиції в рубриці «Обговорюємо законопроекти».

Спасибі за Вашу активність, Ваше питання буде розглянуто модераторами найближчим часом

467