Уповноважений Верховної Ради України з прав людини Ніна Карпачова, здійснюючи провадження за зверненнями народних депутатів України й громадських організацій щодо порушення права колишнього Міністра внутрішніх справ України Юрія Луценка на свободу та особисту недоторканність, звернулася до Печерського районного суду міста Києва з клопотанням про зміну підсудному запобіжного заходу на не пов’язаний з позбавленням волі, повідомили в пресс-службі Омбудсмана.

Омбудсман звертає увагу, що стан здоров’я Луценка, який перебуває у Київській міській клінічній лікарні швидкої медичної допомоги, оцінюється як середнього ступеня важкості. Через голодування у підсудного загострилися хронічні захворювання, він майже щодня втрачає вагу.

Європейський суд з прав людини неодноразово констатував порушення статті 2 (право на життя) Конвенції про захист прав людини і основоположних свобод саме через те, що державні органи не вживали адекватних заходів щодо надання допомоги ув’язненим, в тому числі шляхом звільнення з­-під варти тих, хто голодував. Так, у справі «Хороз проти Туреччини» від 31 березня 2009 року Європейський суд нагадав, що несвоєчасне звільнення з-під варти ув’язненого, який три місяці голодував, призвело до його смерті під час перебування у тюремній лікарні.

Як відомо, наразі справа «Луценко проти України» знаходиться у Європейському суді з прав людини з наданням пріоритету у розгляді. Європейським судом справу передано на комунікацію Уряду України, від якого очікують пояснень з обставин затримання та арешту Луценка.

З метою запобігання порушенню конституційних прав Луценка на життя, здоров’я, свободу та особисту недоторканість Уповноважений з прав людини, звертаючись до Печерського районного суду міста Києва, просить також врахувати: Луценко одружений, має двох дітей (один з яких неповнолітній), позитивно характеризується за місцем роботи та проживання, є активним громадським та політичним діячем. До того ж з клопотанням про взяття його на поруки до Печерського районного суду міста Києва звернулися майже сто народних депутатів України.

Уповноважений з прав людини Карпачова сподівається, що під час попереднього розгляду справи Печерський районний суд міста Києва прийме справедливе рішення щодо міри запобіжного заходу Луценку з урахуванням усіх обставин, викладених у клопотанні Омбудсмана України.

Спасибі за Вашу активність, Ваше питання буде розглянуто модераторами найближчим часом

678