Компанія-оператор аварійної японської АЕС «Фукусіма-1» заявила про масштабний витік радіоактивної води, рівень радіації якої перевищує допустиму норму в 100 разів, повідомляє агентство Reuters.

За даними TEPCO, витік, який був виявлений 11 травня, почався вранці напередодні і тривав близько 41 години. При цьому в море з резервуару біля третього енергоблока станції вилилося, щонайменше, 250 кубометрів радіоактивної води з рівнем вмісту радіоактивних речовин близько 20 терабеккерелів.

Після руйнівного землетрусу 11 березня і цунамі, що послідувало за ним, на АЕС «Фукусіма-1» відмовила система охолоджування, і на об'єкті був введений режим НС. Згодом на декількох енергоблоках країни сталися вибухи, що призвело до викиду радіоактивних елементів в атмосферу. Власті евакуювали людей з 20-кілометрової зони довкола АЕС.

Пізніше стала з'являтися інформація про виявлення у ряді районів Японії радіоактивних елементів, зокрема, ізотопів йоду і цезію, в повітрі, морській і питній воді, а також в продуктах харчування, повідомляє РІА «Новини».

Спасибі за Вашу активність, Ваше питання буде розглянуто модераторами найближчим часом

631