Міністр юстиції України Олександр Лавринович не бачить підстав говорити про можливість третього терміну президентства для Віктора Януковича. Про це він сказав в ефірі телеканалу «Інтер, відповідаючи на запитання, чи можливий такий третій термін у зв'язку з відміною конституційної реформи і, відповідно, змін президентських повноважень.

«Якщо стати на точку зору, що громадяни обирають не фізичну особу, не громадянина на посаду, а обирають повноваження, що, на мій погляд, не зовсім правильно, м'яко кажучи, тоді, безумовно можна стверджувати, що при будь-якій зміні повноважень це вже інший термін», - сказав він.

У той же час, зазначив міністр, «я стою на тому, що ми обираємо громадянина, якому надаються повноваження чи то керувати державою або бути членом парламенту, чи керувати містом, і якщо змінені повноваження, то це не означає, що він не працював цей час».

Лавринович підкреслив, що у зв'язку з рішенням КС про відміну політреформи і повернення до Конституції 1996 року, не виникає жодних питань про легітимність органів влади в державі. «Всі органи державної влади і всі посадові особи залишаються легітимними, виконують свої повноваження впродовж того терміну, на який вони вибрані або призначені», - сказав міністр юстиції України.

«Тому говорити про дострокові вибори чи Президента, чи парламенту - це фантазії і бажання тих, кому не терпиться спробувати в черговий раз щастя, що, можливо, цього разу пощастить більше, ніж у попередній», - зазначив міністр.

«Це не передбачено і навряд чи це було б, оскільки цього не вимагає чинний Основний Закон», - додав він.

Лавринович також зазначив, що не передбачено і продовження повноважень нинішнього парламенту більш ніж на 5 років, на які він обирався. «Я не бачу перспектив у плані того, щоб воно (питання про продовження терміну повноважень нинішньої ВР) було поставлено на розгляд», - сказав він, передає «УНІАН».

Кажучи про коаліцію в парламенті України, Лавринович зазначив, що чинна Конституція не передбачає «такого формування, але це не означає, що політичні партії, що мають свої фракції в парламенті, якось не співпрацюватимуть». За його словами, для ухвалення рішень у ВР «потрібні компроміси, необхідний пошук загальних позицій, щоб можна було ухвалювати закони й інші рішення парламенту».

Спасибі за Вашу активність, Ваше питання буде розглянуто модераторами найближчим часом

494