Заступник глави Адміністрації Президента, керівник робочої групи з реформування Карно-процесуального кодексу Андрій Портнов вважає, що такого органу, як податкова міліція, скоро взагалі не буде, а оперативно-розшукову діяльність в податковій сфері здійснюватимуть виключно МВС і СБУ.

«Як аргументи в даному випадку треба розглядати два чинники. По-перше, Президент заявив про реформу кримінальної міліції за європейськими стандартми. Тому у веденні МВС і СБУ зосереджуєтья вся оперативно-розшукова діяльність і слідство по економічних злочинах. При цьому багато видів економічних злочинів декриміналізуються», - розповів Андрій Портнов.

По-друге, зазначив він, на користь ліквідації податкової міліції свідчить статистика звернень до судів про обмеження конституційних прав громадян, поданих податковою міліцією.

«Так от, із загального числа кримінальних справ, в яких використовуються матеріали «прослуховування» і «наружки» і які доводяться податковою міліцією до суду, всього в 0,1 % випадків виносяться обвинувальні висновки. З цієї мізерної кількості приблизно в половині випадків конкретні особи визнаються винними. Так от, з цього числа ще приблизно половина засуджених звільняються по амністії»,- сказав Андрій Портнов.

Таким чином, додав він, КПД використання оперативно-розшукових заходів податковою міліцією складає нуль цілих і якісь соті долі відсотка. «Це красномовно говорить про ефективність роботи даного органу», - підсумував замглави Адміністрації Президента.

Народний депутат Анатолій Гриценко також вважає, що податкова міліція - абсолютно зайвий правоохоронний орган, який дублює функції МВС і СБУ.

«Податкова міліція - це 10 тисяч чоловік у формі і 23 генерали, яких забезпечують по вищому розряду. У 2007 році ми в Міністерстві оборони провели порівняння заробітної плати в Збройних силах і в податковій міліції. Так от, рядовий водій податкової міліції отримував зарплату як генерал-полковник, командувач Сухопутними військами!»,- сказав він.

Анатолій Гриценко нагадав, що в силових відомствах держава утримує 715 тисяч чоловік - цієї кількості цілком достатньо, щоб вирішувати поточні питання правоохоронної діяльності, пише «Дзеркало тижня».

«В європейських країнах аналога нашій структурі податкової міліції не існує, і Україні теж немає жодної потреби в цій структурі», - сказав він.

Спасибі за Вашу активність, Ваше питання буде розглянуто модераторами найближчим часом

506