Прийняття Конституційним Судом рішення про відміну поправок у Конституцію від грудня 2004 року, відомих як «політреформа», означає повернення чинному Президентові повноважень, які мав Президент Леонід Кучма в період з 1996 по 2004 рік.

Головні зміни в Конституцію, внесені у 2004 році, стосувалися функціонування Верховної Ради і порядку формування уряду. Тоді був введений порядок формування Кабінету Міністрів коаліцією депутатських фракцій, яка включала більшість депутатів. Парламент міг бути розпущений у разі, якщо коаліція не була створена після парламентських виборів.

Рішення КС означає, що віднині існування коаліції не є обов'язковим, а всі рішення приймаються простою більшістю голосів. Також втрачає силу положення, згідно якому депутат, виходячи з фракції, позбавлявся свого мандата.

Втрачає силу також порядок призначення Кабінету Міністрів. Раніше кандидатура прем'єр-міністра вносилася Президентові коаліцією депутатських фракцій, а Президент, у свою чергу, вносив її на розгляд парламенту. Коаліція також самостійно призначала членів Кабінету Міністрів, за винятком міністра оборони і міністра закордонних справ, кандидатури яких вносилися Президентом.

Повертається норма, згідно якої кандидатура прем'єр-міністра вноситься на затвердження парламенту Президентом. Він також призначає всіх членів Кабінету Міністрів за поданням уряду.

Президентові також повертається право видавати укази з питань, які не врегульовані чинним законодавством, повідомляє «Інтерфакс-Україна».

Ряд політичних сил раніше наполягали на тому, що КС був не в праві вказувати на «автоматичне» повернення до норм Конституції, що діяла раніше, вимагаючи, в разі визнання закону про її зміну неконституційним, пройти знову парламентську процедуру її зміни.

Виникає також правова колізія, викликана прийняттям за останні роки законів, заснованих на змінах у Конституцію, у тому числі Закону «Про Кабінет Міністрів». На думку експертів, тепер вони мають бути або змінені, або визнані невідповідними Конституції і скасовані КС.

Залишається невиясненим питання, чи вимагає рішення КС перепризначення прем'єр-міністра і членів Кабміну, згідно Конституції, що знову набрала чинності.

Як повідомляв ForUm, у п'ятницю, 1 жовтня, Конституційний Суд України оповістив, що визнав неконституційним закон «Про внесення змін до Конституції України» від 8 грудня 2004 року № 2222-ІV (так звану політреформу 2004 року) у зв'язку з порушенням процедури його розгляду і прийняття. Згідно вердикту КС, закон № 2222-ІV втратив силу з дня ухвалення даного рішення, тобто з 30 вересня.

Нагадаємо, КС почав розгляд справи за конституційним поданням 252 депутатів про конституційність закону «Про внесення змін до Конституції України» від 8 грудня 2004 року (так звану політреформу 2004 року) 23 вересня.

Спасибі за Вашу активність, Ваше питання буде розглянуто модераторами найближчим часом

683