Конституційний суд, відмінивши політреформу, перевищив свої повноваження і змінив Основний закон неконституційним способом. Про це заявила міністр юстиції опозиційного уряду, заступник голови фракції «БЮТ-Батьківщина» Олена Шустик, повідомили ForUm’у в прес-службі БЮТ.

«Цей орган дискредитував себе, коли легітимізував коаліцію «тушок», подарувавши з панського плеча третій термін президентства Кучмі. Але останнє його рішення межує з посадовим злочином, адже КСУ самовільно присвоїв собі функції зміни головного закону країни, незважаючи на те, що Конституція не допускає виправлення свого тексту шляхом визнання неконституційним закону про внесення до неї змін», - сказала вона.

«Закон № 2222 став невід'ємною частиною Конституції і вирвати його звідти з м'ясом, без руйнівних наслідків для правової держави, не вдасться. Автоматично повернутися в правовий стан, який передував ухваленню закону, неможливо», - переконала народний депутат.

«Нові норми Конституції були прийняті на всіх рівнях. Міжнародне співтовариство визнало вибраних за новим порядком народних депутатів і Президента. Суспільство декілька років жило за новими правилами. Тепер же рішення КСУ поставило під сумнів легітимність виборів, які проходили за неконституційними, на його думку, положеннями, повноважність посадових осіб, призначених на основі тепер уже неконституційних норм, законність прийнятих за період їх дії нормативних актів. Словом, КСУ одним махом повністю дестабілізував правову систему держави. Адже після прийнятого на догоду Партії регіонів вердикту, в правовому регулюванні діяльності найвищих органів державної влади утворилися величезні білі плями», - сказала Олена Шустик.

«КСУ, за логікою речей, має бути далекогляднішим, ніж замовники його рішень, і чітко усвідомлювати, що наслідком зробленого ним перевороту Конституції з ніг на голову стане повна перебудова державного апарату, тобто вибори всіх органів влади. Адже народ не наділяв Президента повноваженнями, які йому «подарував» КСУ. А результат цих виборів може бути ой яким непередбачуваним!», - зазначила Олена Шустик.

«Дуже шкода, що під натиском партії влади ліг останній форпост Конституції, судді повністю втратили самоповагу і проміняли вищу цінність - Закон на такі швидкоплинні преференції», - зазначила парламентар.

Як повідомляв ForUm, сьогодні Конституційний суд визнав неконституційним закон «Про внесення змін до Конституції України» від 8 грудня 2004 року № 2222-ІV (так звану політреформу 2004 року) у зв'язку з порушенням процедури його розгляду і прийняття. Згідно вердикту КС, закон № 2222-ІV втратив силу з дня ухвалення даного рішення, тобто з 30 вересня.

«Конституційний суд виходить з того, що визнання неконституційним закону 2222 у зв'язку з порушенням процедури його розгляду і прийняття означає відновлення дії попередньої редакції норм Конституції, які були змінені, доповнені і виключені законом 2222», - говориться у рішенні КС.

«Відповідно до частини 2 статті 70 закону України «Про Конституційний суд України» покласти на органи державної влади обов'язки з виконання даного рішення відносно приведення нормативно-правових актів відповідно до Конституції України від 27 червня 19996 року в редакції, яка існувала до внесення до неї змін законом «Про внесення змін Конституції України» від 8 грудня 2004 року №2222- IV», - вказується у рішенні КС.

Рішення КС є обов'язковим до виконання на території України, остаточним і не може бути оскаржено.

Спасибі за Вашу активність, Ваше питання буде розглянуто модераторами найближчим часом

807