Екс-президент Віктор Ющенко дав зрозуміти, що не має наміру звільняти держдачу в Конча-Заспі. Про це він заявив в інтерв'ю «Комерсант-Україна».

На запитання про президентську дачу в Конча-Заспі, і намір Ющенка залишитися там жити чи покинути її, екс-президент відповів: «У чому питання? Є ж закон, згідно якому для президента після його перебування на посаді формуються певні рішення про його статус. Не я сам прописую собі ці статусні речі, не я приймаю відповідний указ. Це компетенція чинного Президента. До нього, як автора ухваленого рішення, вам і слід звернутися».

«Крім того, ви можете звернутися до світового досвіду. Подивіться, де в Чехії проживає Вацлав Гавел. Або в Америці, або в Росії – в будь-якій країні колишній президент», - заявив Ющенко.

Як раніше писав ForUm, ще до інавгурації Віктора Януковича Ющенко заявив, що погодиться з будь-яким рішенням новообраного Глави держави відносного свого подальшого мешкання.

«Як розпорядиться майбутній Президент по відношенню до мене - це питання до нього (Януковича – ред.). Скаже на вокзалі, буду на вокзалі, скаже згідно із законом, є таке рішення - я його прийму», - заявив він.

Крім дачі, у розпорядженні Ющенка опинилися водії і кухарі.

Саме на теперішній дачі Ющенка жив Леонід Кучма в роки свого президентства, а після відходу з посади отримав інший будинок.

«Є постанови Кабміну часів Кучми, що за екс-президентом протягом року зберігається держдача з обслуговуванням, держохорона, а закон України про держслужбу фіксує, що він має право на 85% посадового окладу зі всіма надбавками (у випадку з Ющенком - це 34,8 тисяч, адже зарплата у нього - 41 тисяча)», - заявив депутат від ПР Михайло Папієв.

«Подальшу долю Президента вирішує уряд новими постановами. Адже в Україні до цих пір немає закону про Президента, де б усе це було прописано. Але ще не було випадків, щоб Президента через рік, наприклад, виселяли», - додав він.

За даними ЗМІ, за попередніми двома Президентами України збереглися дачі, обслуговуючий персонал, транспорт, водії, медичне і санаторно-курортне лікування.

Але спроби позбавити Кучми пільг були.

У січні 2005 року, напередодні відставки, в.о. прем'єра Микола Азаров підписав постанову, за якою Кучма отримав у довічне користування держдачу в Конча-Заспі з персоналом (чотири водії, дві покоївки, два офіціанти і кухар), пенсію у розмірі службового окладу президента (4600 грн. - стільки отримував Кучма), два авто, охорону, помічника і радника.

Але через тиждень, отримавши посаду прем'єра, Юлія Тимошенко постанову відмінила.

Знову вона набрала чинності в 2007 році, коли уряд очолив Янукович.

Спасибі за Вашу активність, Ваше питання буде розглянуто модераторами найближчим часом

1320