Впровадження зовнішнього незалежного оцінювання є успішною реформою, яка підвищила рівень довіри школярів і їхніх батьків до системи оцінювання знань і дозволила наблизити суспільство до стандартів цивілізованих країн, заявив голова комітету з питань науки і освіти ВРУ Володимир Полохало.

Єдине, що потребує вдосконалення, – це зміст тестових завдань, впевнений він. «На наш погляд, зовнішнє незалежне оцінювання — це успішна реформа, яка дозволила зробити наше суспільство більш справедливим, наблизила його до стандартів цивілізованих країн», – вважає Полохало.

За його інформацією, рівень довіри до ЗНО з року в рік росте. Так, за даними досліджень фонду «Демократичні ініціативи», у 2008 році 78,5% школярів повністю або частково довіряли результатам зовнішнього оцінювання, а у 2009 році цей показник зріс до 82,9%. Серед батьків абітурієнтів відсоток довіри складає 77,8%. Не довіряли тестуванню лише 5% торішніх випускників.

«Що справді вимагає вдосконалення — так це зміст тестових завдань, який зараз часто критикують. Тестові завдання повинні не тільки перевіряти об'єм накопичених за шкільні роки знань, але і дати можливість оперувати ними, застосовувати, робити узагальнюючі висновки. Тому доцільно до підготовки питань тестових завдань залучати фахівців вищої школи, які підвищили б рівень якісних характеристик тестів», — зазначив народний депутат, слова якого наводить «Дзеркало тижня».

При цьому Полохало зауважив, що існує й інша проблема — відбору і пошуку університетом «свого» абітурієнта.

«Це, насамперед, стосується технічних університетів, адже склалася така кон'юнктура ринку, коли далеко не кожен випускник виявляє бажання вчитися на інженера. Раніше учбові заклади знаходили своїх майбутніх студентів за допомогою різних олімпіад, курсів довузівської підготовки. Абітурієнт з досвідом роботи за фахом міг отримати преференції під час вступу, йому гарантували місце у гуртожитку. Цю практику потрібно використовувати і надалі», — вважає нардеп.

Читайте на тему:

У Януковича визначилися: зовнішнє тестування залишать

Експериментувати на школярах не будуть, але підручники поміняють

Спасибі за Вашу активність, Ваше питання буде розглянуто модераторами найближчим часом

621