Заступник глави Адміністрації Президента Ганна Герман заявляє, що Президент Віктор Янукович не обіцяв відмінити указ про присвоєння звання Героя України Степану Бандері. «Він (Віктор Янукович – ред.) сказав, що до Дня Перемоги ситуацію буде вивчено, проаналізовано, і буде ухвалено рішення. Він не сказав, що до Дня Перемоги він відмінить указ Ющенка. Але і не сказав, що не відмінить. Я сподіваюся, що це буде рішення, яке в найбільшій мірі відповідатиме національним інтересам», - сказала Герман.

Вона зазначила, що не розуміє, чому влаштували такий ажіотаж навколо цієї проблеми. «Був Президент України – який був. Його обирав народ. Народ знав його погляди і його світогляд. Цей Президент підписав такий указ, який відповідав його світогляду, ситуації, за якої він прийшов до влади, і настроям людей. Він виконав свій обов’язок перед своїми виборцями», - сказала вона. Він відійшов. Чи правильно тепер усе перевертати? Якщо відміняти цей указ, то потрібно відміняти і всі інші. Це все одно, що перейменовувати вулиці або знімати пам'ятники. В історії держави був такий період. Прийшов новий- ми будемо проводити нову гуманітарну політику».

«А якщо для когось Бандера герой, то буде скасований цей указ, чи не буде, - він все одно залишиться для них героєм. Якщо він – антигерой, то, скільки б Ющенко не підписав указів, це абсолютно не змінило б таке ставлення до цієї особи. Нам потрібно піднятися над цією проблемою, і рухатися вперед. Не можна воювати з мертвими», - додала Герман.

Як повідомляв ForUm, 22 січня Президент Віктор Ющенко присвоїв звання Героя України лідерові Організації українських націоналістів Степану Бандері.

Європейський парламент у своїй резолюції від 25 лютого висловив співчуття таким рішенням і надію, що нове керівництво країни (Президент України Віктор Янукович – ред.) його відмінить.

25 лютого депутати Європарламенту схвалили резолюцію про ситуацію в Україні, в якій, серед іншого, засудили рішення Ющенка присвоїти звання Героя України Бандері і закликали нового Главу держави Віктора Януковича переглянути це рішення.

5 березня Янукович під час візиту до Москви пообіцяв до Дня Перемоги відмінити укази про присвоєння Степану Бандері і Роману Шухевичу звань Героя України.

Спасибі за Вашу активність, Ваше питання буде розглянуто модераторами найближчим часом

872