У четвер Окружний адмінсуд Києва скасував зовнішнє незалежне оцінювання (ЗНО), визнавши незаконними накази Міносвіти про його впровадження. До суду ще у листопаді 2008 року звернувся учень 11 класу одеської школи (зараз студент) Олег Ничка, якого обурило, що він кілька років готувався здавати «правознавство», а ця дисципліна не ввійшла у ЗНО. На думку Нички, це порушило його права як абітурієнта.

У Міносвіти з приводу скасування тестів не переживають. «Накази, які скасував суд, і так уже втратили чинність — вони регулювали вступну кампанію-2008. У 2009 році тестування запускалося новими розпорядженнями», — сказала глава прес-служби МОН Анастасія Клюковська.

Володимир Кравець, ректор Тернопільського національного педуніверситету, згоден з тим, що тестування має багато недоліків: «Хоч би тому, що людину, яка вступає на філологічний, треба почути. Вона повинна вміти говорити, а не тільки вирішувати задачки», повідомляє «Сьогодні».

Захисники ЗНО вважають, що при усіх цих недоліках у незалежного тестування є один незаперечний плюс — воно допомагає викоренити корупцію у вузах. Лідер організації «Студентський захист» Андрій Чорних вважає, що повністю скасовувати зовнішнє тестування не варто, а ось внести туди корективи потрібно: «По-перше, у процесі тестування треба враховувати середній бал атестата, а то виходить, що вчитися і зовсім не треба. По-друге, слід дати можливість тим, хто закінчив школу 3-4 роки тому, вступати до вузів на підставі вступних іспитів».

Спасибі за Вашу активність, Ваше питання буде розглянуто модераторами найближчим часом

601