Голова Центральної виборчої комісії Ярослав Давидович заявляє, що Верховна Рада, прийнявши постанову про припинення повноважень діючого складу ЦВК, намагається заблокувати роботу комісії з організації і проведення дострокових виборів до парламенту.

Про це Давидович заявив у середу журналістам в ЦВК.

«Все це робиться, щоб заблокувати роботу. Ну, які можуть бути підстави для припинення повноважень цієї комісії, діяльність якої отримала найвищу оцінку під час проведення парламентських виборів у 2006 році», - сказав, Давидович передає «УНІАН».

Голова ЦВК нагадав, що співдоповідач моніторингового комітету ПАРЄ Ханне Северінсен після парламентських виборів сказала, що головним позитивом у 2006 році сталі чесні і прозорі вибори. «Яка оцінка може бути більш високою? Всі міжнародні організації підтримали цю оцінку. Вищий адміністративний суд України також відзначив, що ЦВК змогла провести вибори в надзвичайно складних умовах. Які підстави були припиняти діяльність такої комісії, крім політики? А політика брудна і цинічна», - сказав Давидович.

В той же час голова ЦВК спростував, що на Центральну виборчу комісію виявляється політичний тиск з боку уряду і народних депутатів від Партії регіонів, які знаходяться в будівлі ЦВК.

За його словами, сьогодні під час зустрічі з Прем'єр-міністром Віктором Януковичем не обговорювалася можливість відставки Давидовича з посади голови ЦВК. «Янукович не вимагав відставки, ми толерантно поговорили, і я ніякого тиску не відчував», - пояснив він.

Голова ЦВК уточнив, що Янукович цікавився юридичними можливостями для припинення процесу підготовки до дострокових виборів до прийняття рішення Конституційним Судом про конституційність указу Президента про дострокове припинення повноважень ВР.

«Я сказав, що немає таких юридичних можливостей. На сьогоднішній день указ діє і постанова Верховної Ради (прийнята в ніч на 3 квітня – ред.) не може припинити дію указу. Це емоційна постанова. Є указ, який може відмінити тільки сам Президент або відповідне рішення прийме Конституційний Суд», - підкреслив Давидович.

Спасибі за Вашу активність, Ваше питання буде розглянуто модераторами найближчим часом

500