Представник Президента в Конституційному Суді України Володимир Шаповал прогнозує, що рішення Конституційного Суду щодо Указу Президента про розпуск парламенту може з'явитися не раніше, ніж через два місяці. Про це він заявив у середу на брифінгу.

На думку Шаповала, якщо це буде зроблено набагато швидше, рішення ухвалюватиметься неоднозначно.

«Ми це називаємо «кругообіг паперу в природі». Для того, щоб якийсь документ отримав завершений характер, він повинен пройти певні стадії», - відзначив він.

Шаповал нагадав, що існує процедура проходження подань через Конституційний Суд, зокрема, повинен бути визначений суддя-доповідач у справі, це рішення повинно бути розглянуто на призначеній головою КС колегії суддів, повинні поступити висновки від різних гілок влади, юридичних установ і тому подібне.

Тому Шаповал прогнозує на цю процедуру не менше два місяці.

Шаповал навів приклад, що КС до цих пір не виніс рішення за поданням Президента щодо закону про Кабмін, не дивлячись на те, що Президент визначив його як невідкладний, а пройшло вже два місяці.

За його словами, якщо подання буде розглянуто за декілька днів – «значить там Герої України», - іронічно сказав Шаповал.

Він не виключає, що ситуація з головою КС Іваном Домбровським пов'язана з тим, що саме він визначає, які питання і в якій черговості повинні розглядатися на пленарних засіданнях КС. «Порядок денний, згідно з законом, визначає голова КС, я думаю, саме тому відбувається таке навколо нього», - сказав Шаповал.

Він ще раз відзначив, що не бачив заяви Домбровського про відставку і тому не знає, просить він звільнити його з посади голови чи взагалі звільнити з посади судді КС.

Шаповал пояснив, що відповідно до процедури, якщо Домбровський не хоче бути більше головою КС, за це рішення повинні проголосувати судді КС, і тоді обов'язки голови виконуватиме старший за віком суддя КС.

Якщо він хоче взагалі відмовитися від роботи в КС, за це повинен проголосувати з'їзд суддів, від якого він був вибраний до цього органу.

Як повідомляв ForUm, в середу склад Конституційного Суду України не прийняв відставку голови суду Домбровського.

Високопоставлене джерело в уряді повідомило, що Конституційний Суд у середу може визначитися з датою розгляду питання про конституційність Указу Президента про розпуск Верховної Ради.

Нагадаємо, що згідно з президентським Указом про розпуск Верховної Ради позачергові парламентські вибори призначені на 27 травня.

Спасибі за Вашу активність, Ваше питання буде розглянуто модераторами найближчим часом

472