Президент України Віктор Ющенко доручив Раді національної безпеки і оборони забезпечити фінансування виборчої кампанії. Про це в ефірі «5-го каналу» заявив голова Центральної виборчої комісії Ярослав Давидович.

За його словами, на проведення дострокових виборів до парламенту необхідно 340 млн. грн. (офіційний курс Нацбанку - 5,05 грн./$1).

Глава ЦВК підкреслив, що Указ Президента про дострокове припинення повноважень Верховної Ради V скликання не відмінений, ніким не оскаржений, тому він діє, і механізм виборів вже запущений.

Давидович також повідомив, що визначенням Печерського районного суду, яке було прийняте 3 квітня, припинена дія постанов Верховної Ради стосовно призначення членів ЦВК.

«Я хочу сказати, що дуже добре визначення прийняте Печерським місцевим судом, яким припинена дія однієї й іншої постанови (Верховної Ради від 8 грудня 2004 року про відміну постанов про припинення повноважень старого складу ЦВК і про призначення нового складу – ред.). Таким чином, з 18.00 , 3 квітня, легітимним залишається Центральна виборча комісія у складі 13 осіб на чолі з Ярославом Давидовичем», - відзначив він.

Глава ЦВК вважає, що умови проведення виборів будуть надзвичайно складними через протистояння політичних сил. Разом з тим він запевнив, що ЦВК, проводячи вибори, дотримуватиметься законодавства, а також дотримуватиметься нейтралітету, не допускаючи втручання опозиції чи коаліції, передає «Інтерфакс-Україна».

Як раніше повідомляв ForUm, після Указу Президента про розпуск парламенту, Верховна Рада 2 квітня відмінила дві свої постанови парламенту від 8 грудня 2004 року, однією з яких були достроково припинені повноваження членів попереднього складу ЦВК, а іншою - призначені на посаду члени нинішнього складу ЦВК.

3 квітня Печерський районний суд Києва припинив дію постанов Верховної Ради України, які торкаються призначення членів Центральної виборчої комісії.

На сьогодні у складі ЦВК працює 13 членів, троє з яких не входили до складу попереднього Центрвиборчкому - це А.Писаренко, Ж.Усенко-Чорна і В.Шелудько.

8 грудня 2004 року парламент достроково припинив повноваження ЦВК, до складу якого ходили 15 осіб, п'ятеро з яких не ввійшли до нового складу - це глава ЦВК Сергій Ківалов, члени ЦВК Юрій Данилевський, Микола Рибачук, Валерій Бондик і Руслан Князевич.

Спасибі за Вашу активність, Ваше питання буде розглянуто модераторами найближчим часом

485